Dijous 6 d ' Octubre de 2022
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
GESTIÓ DEL RIU RIPOLL. MILLORA AMBIENTAL (SABADELL)
Anna Torres
Primera plantada al riu Foto: ADENC
Actualitzat a 31/12/2009

L’estat de degradació del riu Ripoll al seu pas per Sabadell porta l’ADENC a promoure un projecte de recuperació ecològica sota el lema “Fes reviure el Ripoll”. El projecte pretén restaurar ecològicament en un termini de dos anys el tram del riu Ripoll de l’ermita de Sant Vicenç de Jonqueres i el molí de l’Amat. Es proposa eliminar les masses de vegetació al•lòctona i substituir-les per espècies de ribera pròpies de la zona, així com corregir la geomorfologia del riu en alguns punts i promoure l’educació ambiental. A final de gener de 2009 l’ACA concedeix una subvenció per al 70% del projecte i se’n comença l’execució amb un ampli suport social.


El riu Ripoll neix a la serra de Granera i recorre la comarca del Vallès Occidental fins a desguassar les aigües al riu Besòs, a Montcada i Reixac. El riu creua de nord a sud el municipi de Sabadell al llarg de 7 km i delimita l’est del nucli urbà actuant com a punt de contacte entre l’espai urbà i natural. La relació del riu amb la ciutat ha estat sempre molt estreta: durant segles s’ha aprofitat per a l’agricultura i indústria, a més de ser un espai d’oci dels sabadellencs. Tanmateix, en els darrers anys, la qualitat del riu ha empitjorat a causa de les substàncies contaminants utilitzades en els processos industrials i l’explotació intensiva de l’aqüífer.

El Parc Fluvial del Ripoll
Davant l’evident estat de degradació del riu, l’ajuntament de Sabadell va posar en marxa el projecte del Parc Fluvial del Ripoll, que pretenia aturar la degradació i compatibilitzar l’ús social i l’ús econòmic de l’espai amb els recursos naturals. Les accions desenvolupades s’encaminaven a recuperar l’ecosistema aquàtic, protegir els béns i persones davant les avingudes i recuperar i crear nous espais verds i de ribera per als ciutadans.

El projecte es va desenvolupar en dues fases corresponents als fons de cohesió de 1995-1999 i 2000-2006. La fase primera es va centrar en la protecció i millora dels marges del riu en el tram central; i la segona en les proteccions davant les avingudes, continuació del camí del riu, creació de zones d’estada i reordenació de l’horta en els trams sud i nord. Paral•lelament, també es va construir un nou col•lector que va aturar els abocaments incontrolats de les indústries i barris de la zona, i es van redirigir les aigües brutes cap a l’estació depuradora del Ripoll.

El projecte “Fes reviure el Ripoll”
Tot i els esforços destinats a millorar l’entorn i la qualitat de l’aigua del riu, l’estat ecològic del Ripoll encara era fràgil. El principal problema era la manca de vegetació fluvial autòctona, atesa la forta humanització de l’espai. Conscient d’aquesta debilitat, l’Associació per la Defensa i l’Estudi de la Natura (ADENC) va promoure un projecte de recuperació ecològica sota el lema “Fes reviure el Ripoll”. El projecte pretenia restaurar ecològicament en un termini de dos anys un tram del riu Ripoll al nord-est del nucli urbà de Sabadell, concretament una superfície de 4 ha al llarg dels 500 m, entre l’ermita de Sant Vicenç de Jonqueres i el molí de l’Amat. La recuperació consistiria a eliminar masses de vegetació al•lòctona que se substituirien per espècies de ribera pròpies de la zona, a corregir la geomorfologia del riu en alguns punts i a promoure l’educació ambiental.
Segona plantada al riu Foto: Lluís Fernández
Amb aquest projecte l’ADENC concursà l’any 2008 en una convocatòria de subvencions per a la realització d’actuacions de gestió, conservació i recuperació d’espais fluvials de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). A final de gener de 2009 se li va notificar l’atorgament d’una subvenció de 58.047,68 € per finançar el 70% de l’import total del projecte; la resta del pressupost (38.145,62 €) l’hauria d’aconseguir a través d’espònsors o donatius.

Des de bon començament, el projecte va tenir el suport i la col•laboració de set entitats sabadellenques: Amics del Ripoll, els esplais la Baldufa, l’Esparver, la Llar del Vent i Xivarri, la Federació́ d’Associacions de Veïns i la Unió Excursionista de Sabadell. Posteriorment es van sumar l’Obra Social Caixa de Sabadell i el Departament de Governació de la Generalitat, així com més entitats de la zona (Associació de Veïns de Can Puiggener, Colla de l’Olla, Fundació Club Natació i Associació de Mares i Pares d’Alumnes de les escoles Enric Casasses, Martí Pol, Ribatallada i Teresa Claramunt).

Les actuacions del projecte
Els primers passos en l’execució del projecte van consistir a conscienciar les diferents associacions de veïns sobre el valor ecològic del riu per mitjà d’un cicle de xerrades i a organitzar un calendari d’actuacions fonamentades en el voluntariat i la col•laboració de la ciutadania de Sabadell i del Vallès. El juliol de 2009 van començar les accions de restauració amb una primera plantada i neteja de la llera, els dies 21 i 28, respectivament. Al final d’octubre es va fer una primera eliminació de la canya americana, principal espècie al•lòctona de l’àmbit, i el 7 de novembre es van aplegar més d’una setantena de persones voluntàries de totes les edats per continuar la neteja del tram. A partir de llavors, les crides a la participació de voluntaris ja van ser per fer quatre grans plantades d’arbres, arbusts i plantes aquàtiques: en total 18.000 unitats vegetals, la llavor de les quals procediria d’altres indrets del mateix riu i actuarien com a focus de propagació d’espècies autòctones aigües avall. Paral•lelament es faria la correcció geomorfològica de la llera del riu en un punt en què passava fregant i erosionant un mur de formigó.

El 22 de novembre es va portar a terme la primera gran plantada de vegetació fluvial autòctona, en la qual van participar més de 150 persones i es van plantar 2.500 plançons de 9 espècies diferents. La segona plantada va tenir lloc el 13 de desembre i va aplegar més de 180 persones que plantaren 2.500 plançons de 13 espècies.

Al final de l’any estaven programades per al 2010 dues plantades més de vegetació autòctona (21 de febrer i 25 d’abril) i una neteja de la llera (21 de març).

Més informació
www.adenc.org
 
* Fotografies cedides per ADENC
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Vallès Occidental