Dijous 6 d ' Octubre de 2022
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
ESTACIÓ D’ESQUÍ I PLA URBANÍSTIC DERA TUCA (VIELHA E MIJARAN)
Xavier Basora-X3 Estudis Ambientals
Una imatge del nucli de Betren Foto: Àlex Tarroja
Actualitzat a 31/12/2009

Al desembre la Comissió Territorial d’Urbanisme de la Val d’Aran aprova la modificació de les Normes Subsidiàries de Vielha e Mijaran que permetrà ampliar la superfície residencial al nucli de Betren i alhora iniciar la reobertura de l’estació d’esquí de la Tuca, promoguda des del 2005 per la societat Tucaran Resort. Tot i això, la modificació no estarà vigent fins que no s’aprovi el Pla especial del domini esquiable. El sí de la Comissió es dóna després que al maig deixés en suspens la modificació i reclamés més garanties per tal que els beneficis associats als 562 habitatges previstos es destinessin a reobrir l’estació.


Antecedents 2004, 2005

L’estació d’esquí de la Tuca, situada al municipi de Vielha e Mijaran, havia estat oberta entre els anys 1974 i 1989. A final del 2005, la societat Tucaran Resort SL, liderada pel grup immobiliari Hoque, va presentar dos plans urbanístics a l’Ajuntament de Vielha per reobrir l’estació. D’una banda, un pla especial que preveia remuntadors per a uns 5.000 esquiadors diaris, 35 km de pistes que arribarien fins a la cota 2.500 m i un accés amb telecabina des del nucli de Betren. De l’altra, un pla parcial per al complex residencial i hoteler associat que es construiria a Betren, un nucli de població molt proper a Vielha.

A mitjan abril de 2007, l’Ajuntament de Vielha e Mijaran i la Tucaran Resort SL van signar un conveni de col•laboració per garantir la viabilitat tècnica, urbanística i econòmica del projecte de reobertura de l’estació d’esquí. La inversió inicial prevista era de 45,5 MEUR. Per finançar-la, l’empresa esperava que l’Ajuntament ampliés la superfície residencial prevista a Betren per poder-hi construir 562 habitatges, diversos hotels i equipaments comercials, una residència universitària i un aparcament de 1.700 places.

El 18 de juny de 2008, l’Ajuntament de Vielha va aprovar inicialment una modificació de les Normes subsidiàries de planejament –amb el corresponent informe de sostenibilitat ambiental– que permetria ampliar la superfície residencial (fins a 562 habitatges) i d’equipaments al nucli de Betren. Segons l’acord del ple, la modificació del planejament quedava condicionada a desenvolupar conjuntament el pla parcial del sector residencial i el pla especial de la nova estació d’esquí.

D’altra banda, a final d’abril de 2009 l’Ajuntament de Vielha va concedir llicència d’obres per desmantellar l’antiga estació d’esquí, uns treballs que anirien a càrrec de l’empresa en procés de liquidació Tuca Malh Blanc, antiga responsable del complex i participada pel consistori. Segons l’alcalde, Pau Perdices (Convergència Democràtica Aranesa, CDA), retirar els antics remuntadors en desús i altres infraestructures de l’estació era una de les actuacions previstes a la sentència judicial que anys enrere havia ordenat la dissolució de la societat. Perdices va puntualitzar que l’operació no estava relacionada amb el procés per reobrir el complex.
Cartell anunciant la reobertura de la Tuca Foto: Àlex Tarroja
Condicions diverses per reobrir la Tuca
A mitjan maig de 2009 es va reunir la Comissió Territorial d’Urbanisme de la Val d’Aran (CTUVA), que va decidir deixar en suspens la modificació de les Normes subsidiàries que havia aprovat l’Ajuntament de Vielha. La CTUVA va argumentar, en primer lloc, que no estava prou garantit que els guanys generats pels habitatges es destinessin a reobrir l’estació, i més tenint en compte que el grup promotor estava patint canvis d’accionariat i concursos de creditors a causa de la crisi.

La CTUVA també trobava a faltar un pla d’etapes que garantís la realització de totes les inversions compromeses a mesura que es desenvolupés la zona residencial i hotelera. Així mateix, la Comissió tampoc no estava d’acord amb la densitat dels habitatges i reclamava un estudi de mobilitat que justifiqués les places d’aparcament previstes i un altre sobre la sostenibilitat del projecte.

Durant la segona meitat de l’any, els promotors i l’Ajuntament de Vielha van refer el projecte seguint les indicacions de la CTUVA però mantenint l’ampliació residencial fins als 562 habitatges. El consistori va tornar a aprovar la modificació de les Normes subsidiàries a final de novembre. La CTUVA es va reunir el 23 de desembre amb la modificació d’aquestes normes al sector de Betren novament a l’ordre del dia. En aquesta ocasió la CTUVA va aprovar la modificació, per bé que no entraria en vigor fins que no s’aprovés definitivament el pla especial del domini esquiable, que hauria d’incloure la concessió administrativa als gestors de la Tuca. A més Tucaran Resort, per tal d’obtenir la llicència d’obres, hauria de presentar un aval bancari pel cost total del projecte, que s’estimava en uns 50 MEUR.

Canvis en l’accionariat de Tucaran Resort
Tucaran Resort, la societat que impulsava la reobertura de l’estació d’esquí de la Tuca, es va constituir el 2005. L’any 2008 el principal soci, la immobiliària madrilenya Hoque, va abandonar la societat per fer front a la crisi econòmica i immobiliària i centrar-se, així, en el seu negoci tradicional. La participació d’Hoque es va repartir entre tres socis: Urconsa SL (especialitzada en centres comercials, d’hostaleria i oci), Aceyfer Invest, Constructora Nuevo Madrid (filial d’Urconsa) i Tasvalor (taxadora i redactora de projectes). El març de 2009, però, Urconsa va entrar en concurs de creditors voluntari davant la insolvència imminent de l’empresa.

Un cop aprovada definitivament la modificació de les Normes subsidiàries, Tucaran Resort esperava incorporar nous socis durant el 2010. A final de 2009 es va saber que la societat havia plantejat a l’empresari andorrà Joan Viladomat entrar en l’accionariat o bé participar-hi com a gestor de l’estació. Tot i que l’empresari no havia decidit si participaria en el projecte, l’any 2004 ja havia estudiat la possibilitat de reobrir l’estació de la Tuca.
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Val d'Aran