Dimecres 1 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
CONTAMINACIÓ ATMOSFÈRICA DE LA CIMENTERA CEMEX (VILANOVA I LA GELTRÚ)
Una imatge de la cimentera Foto: Moisès Jordi
Anna Torres
Actualitzat a 31/12/2009

El 28 d’abril de 2009 el forn de la cimentera Cemex deixa de funcionar a causa de la difícil situació econòmica i de l’enduriment de les condicions ambientals imposades a l’empresa. Des que el febrer del 2008 la Generalitat concedeix l’autorització ambiental a la cimentera Cemex, es succeeixen diverses mobilitzacions contràries que consideren que l’autorització no és prou estricta en la regulació de les emissions de partícules de pols. Al setembre es produeix una fuita de pols a la fàbrica que comporta que l’AVT, l’APMA i l’Ajuntament reclamin sancions i convoquin noves manifestacions. Finalment, la DGQA obre un expedient sancionador a l’empresa.


Vilanova i la Geltrú, capital de la comarca del Garraf, ocupa una extensió de 33,5 km2 i té l’any 2008 una població de 64.905 habitants. Des de la segona meitat del segle XX el municipi va desenvolupar un sector industrial important basat en les grans fàbriques de metall, tèxtil i química. La cimentera Cemex es va inaugurar l’any 1926 i, tot i que ha tingut diferents noms i propietaris, actualment pertany a una multinacional mexicana. La indústria se situa al polígon industrial Masia Barreres, al nord del nucli urbà i proper al barri del Tacó, té una capacitat de producció de 83.000 tones de clínquer blanc i dóna feina a una cinquantena de treballadors. La fàbrica ha conviscut amb les queixes reiterades dels veïns del Tacó, que denuncien que els índexs de contaminació de la zona superen els límits legals i que les dades del Departament de Medi Ambient i Habitatge (DMAH) indiquen que el municipi té el segon índex més alt de Catalunya de partícules sòlides a l’aire derivades de la pols de ciment.

La Generalitat atorga l’autorització ambiental a Cemex
El 5 de febrer de 2008 la Generalitat va concedir l’autorització ambiental a la fàbrica de ciment Cemex. L’autorització preveia que en un termini màxim de divuit mesos l’empresa havia de reduir a 30 mg el límit màxim d’emissions de partícules per la xemeneia, pavimentar la planta i restringir la velocitat dins el recinte a 20 km/h per evitar la resuspensió de la pols de terra. A més, s’hauria d’escombrar diàriament la superfície de la fàbrica, establir un sistema de rentat de vehicles i rodes, construir magatzems per als materials polsosos i tancar les naus. Tanmateix, els veïns del barri del Tacó van organitzar mobilitzacions contràries, ja que, segons Alfredo Villa (president de l’Associació de Veïns del Tacó –AVT–), la concessió de l’autorització ambiental limitava la capacitat d’exigir la reducció de la contaminació, i el termini que estipulava per a l’aplicació de les mesures correctores era excessiu.

L’AVT i l’associació ecologista de Vilanova i la Geltrú, Agrupació per a la Protecció del Medi Ambient (APMA), van iniciar les mobilitzacions l’1 de març de 2008 amb una manifestació contra la contaminació de pols de ciment. La manifestació, que va reunir unes 250 persones, va sortir del barri del Tacó i va arribar fins a la plaça de la vila on la regidora de Medi Ambient, Iolanda Sánchez, va recollir el manifest llegit durant la concentració. El document mostrava el malestar generat per la concessió de l’autorització ambiental a la fàbrica Cemex, a la qual es responsabilitzava de la major part de les emissions de partícules de pols que arribaven al barri del Tacó, i demanava la destitució de la directora de la Direcció General de Qualitat Ambiental (DGQA), Maria Comellas, per la gestió del problema.

Davant aquests fets, l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú va presentar un recurs de reposició contra l’autorització ambiental amb la intenció d’endurir les mesures correctores i reduir-ne el termini d’aplicació a vuit mesos. El consistori reclamava que s’instal•lés un captador d’immissions de partícules al perímetre del polígon industrial i que les lectures dels captadors del barri del Tacó es fessin 365 dies l’any, en comptes del centenar de lectures anuals i aleatòries que es feien. A més, també va decidir obrir un expedient informatiu de salut ambiental al sector Masia Barreres II i al barri del Tacó, a fi d’obtenir dades reals de la contaminació, i així guanyar competències per poder actuar en el cas. L’estudi consistia en una analítica completa de les partícules que arribaven al barri i el faria el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) avalat pel Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental.

D’altra banda, el comitè de treballadors de Cemex va defensar la gestió ambiental de l’empresa manifestant que la indústria complia perfectament la normativa mediambiental, tal com demostraven les certificacions ISO14001 i EMAS que tenia. També al•legaven que s’estava fent perillar llocs de treball i apuntaven que hi havia altres causes de l’elevat índex de contaminació atmosfèrica com la resta de polígons industrials, la variant de la C-31, l’antiga carretera d’Igualada, les obres o la falta d’urbanització de l’entorn del barri.

Una avaria a la cimentera provoca una fuita de pols
El 17 de setembre la cimentera va haver d’aturar la producció a causa d’una avaria que va provocar l’emissió de prop d’una tona de partícules de pols a la zona de la Masia d'en Barreres. Segons la regidora de Medi Ambient de l'Ajuntament, l’incident es va produir per l’embús de la torre del cicló del forn de la fàbrica. El consistori va desplaçar a la zona un tècnic de medi ambient i un d’activitats que van informar la DGQA del DMAH de l’incident.

Davant aquest accident, l’APMA va exigir que Cemex deixés de fabricar ciment al costat de la població, que se li retirés l’autorització ambiental i el certificat EMAS, i que fos sancionada per l’administració. L’AVT va mostrar indignació per la fuita de pols i va lamentar l’incompliment dels terminis per aplicar les primeres mesures correctores estipulades a l’autorització ambiental, que eren el tancament dels magatzems i de les naus de la fàbrica, per la qual va reclamar sancions als tècnics de la Generalitat. L’Ajuntament, per la seva banda, va assegurar que l’accident de Cemex era un fet que no depenia de l’execució de les mesures correctores però, tot i això, va demanar que s’obrís un expedient sancionador a l’empresa pel retard en el seu compliment.

El 3 d’octubre l’AVT va decidir interposar una denúncia a l’empresa Cemex per l’incompliment de les mesures correctores que fixava l’autorització ambiental i per la fuita de pols. L’associació considerava que l’incident s’hauria pogut evitar i que Cemex posava en perill la salut de la població en tenir unes instal•lacions obsoletes i pendents de nombroses actuacions de millora de la seguretat. La denúncia obligava l’òrgan administratiu competent, la DGQA, a definir-se sobre aquest incompliment. A més, els veïns també van continuar les mobilitzacions i l’11 d’octubre van organitzar una manifestació, a la qual van assistir unes 200 persones, contra la contaminació de pols de ciment, els incompliments de Cemex i la passivitat de la Generalitat.

Finalment, la DGQA va manifestar en un comunicat que controlava estrictament l’autorització ambiental de la cimentera i que davant l’incompliment dels terminis fixats li havia obert un expedient sancionador.

Al final de l’any 2008 l’Entitat Ambiental de Control (EAC), empresa independent acreditada pel DMAH, va certificar que la fàbrica Cemex complia la majoria dels requisits de l’autorització ambiental i que la resta estaven en procés d’execució.

Cemex tanca el forn de ciment blanc
El 28 d’abril de 2009 el forn de la cimentera va deixar de funcionar de manera definitiva. La multinacional mexicana ho atribuïa a la difícil situació econòmica general i a les importants inversions que havia de fer-hi per complir les condicions ambientals imposades. La fàbrica deixava de produir ciment blanc per dedicar-se a l’emmagatzematge i la distribució de ciment. La feina seria executada per cinc operaris i un comercial, i la resta de la plantilla havia negociat la recol•locació en altres instal•lacions de la multinacional o el cobrament d’incentius econòmics per deixar la feina o per jubilar-se abans d’hora.

Des de l’Ajuntament es va lamentar la decisió de tancar la fàbrica, i l’AVT va comunicar que el seu objectiu mai no havia estat que l’empresa tanqués sinó que funcionés segons la normativa ambiental vigent. Entre els veïns es van contraposar dos sentiments: per un costat l’alleujament per la millora ambiental que suposaria el tancament de la fàbrica de ciment i per l’altre el malestar generat per les repercussions que això podia tenir en els llocs de treball.

Més informació
www.avtaco.org
www.proupolsvng.org
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Garraf