Dimecres 1 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
CONTAMINACIÓ ACÚSTICA I OCI NOCTURN A TARRAGONA
Marta Casas

Actualitzat a 31/12/2009

La compatibilitat entre l’activitat de l’oci nocturn i el descans dels veïns és un problema de difícil solució a tot arreu, i des de fa uns anys, també a Tarragona. Des de la Federació Catalana d’Activitats Recreatives Musicals s’obre el debat sobre l’ampliació d’horaris de tancament de locals d’oci nocturn. Paral•lelament es crea la Plataforma d’Oci Nocturn de Tarragona Centre amb l’objectiu de normalitzar i actualitzar les llicències dels establiments i, a partir d’aquí, comença un diàleg amb l’Ajuntament. Tanmateix, a final d’any una nova directiva europea de serveis deroga, amb algunes excepcions, l’actual ordenança municipal i totes les normatives d’àmbit municipal.


A Tarragona des de l’estiu del 2008 l’horari màxim de tancament de les terrasses dels locals era la una de la matinada, i fins a les dues les vigílies de festiu i els caps de setmana. Tot i això, podien mantenir el local obert fins a les tres. Les discoteques, per la seva banda, tancaven a les sis de la matinada.

En principi, el primer incompliment tant d’espai d’ocupació de les terrasses com d’horaris comportava sanció administrativa a l’establiment i, en cas d’un segon avís, fins i tot es podia prohibir el servei de terrassa durant tot un any.

Tot i que molts locals complien els horaris, n’hi havia altres que no, la qual cosa generava queixes dels veïns, principalment a la Part Alta de Tarragona, que correspon al nucli antic de la ciutat.

En aquest barri, per causa de l’ordenança municipal sobre les activitats i els establiments de concurrència pública, feia dècades que era del tot impossible obrir un establiment dedicat a l’oci eminentment nocturn, mentre que la impossibilitat de fer-ho a la Part Baixa o Marina datava del 1998, com a conseqüència d’un pla especial de reforma interior (PERI) que limitava la instal•lació de bars musicals en aquest indret de la ciutat i en restringia els traspassos.

L’oci nocturn demana ampliació d’horaris i més espai per a les terrasses
La Federació Catalana d’Activitats Recreatives Musicals (Fecasarm), tement que la davallada prevista del nombre de turistes derivada de la crisi acabés afectant negativament els seus negocis, defensava l’ampliació horària per “compensar” el descens en la facturació del sector.

El 25 de maig del 2009 diversos locals d’oci nocturn d’arreu de Catalunya van tancar portes en protesta per la negativa de la Generalitat a ampliar horaris i van organitzar un acte de protesta a Calafell.

En concret, els bars i discoteques demanaven que se’ls deixés obrir durant una hora més com a mínim durant l’estiu del 2009. També reclamaven que la mesura no es limités als caps de setmana, sinó que fos diària.

Paral•lelament, l’Ajuntament i els propietaris de bars i locals de la plaça de la Font, un dels punts neuràlgics de les nits d’estiu a la Part Alta de Tarragona, mantenien converses per reordenar la zona per terrasses. Els propietaris dels locals demanaven més espai i refusaven la proposta inicial feta pel consistori que consistia en una distribució igualitària de l’espai. Finalment s’acordava, juntament amb l’agrupació de veïns, que els propietaris guanyarien una filera de taules, no cap a la façanes, sinó cap a l’interior del recinte. La mesura es posava en marxa a partir del 23 de juny i es mantindria durant tota la temporada d’estiu.

Segons l’Ajuntament es donava prioritat a la plaça de la Font perquè era l’espai que havia generat més problemes, però un cop s’arribés a un acord amb els bars i els restaurants, es comprometia a negociar també amb els locals de la resta de places del nucli antic.

Plataforma d’Oci Nocturn de Tarragona Centre
Uns incidents a l’exterior de la Sala Loop, a la Part Baixa de Tarragona, provocaren que la Guàrdia Urbana n’ordenés el tancament el dia 8 d’agost del 2009, una situació que es va allargar quasi dos mesos. Aquest fet desencadenava la reacció dels propietaris de diversos locals d’oci nocturn de Tarragona i es posava en marxa la Plataforma d’Oci Nocturn de Tarragona Centre (PONTC), on s’englobaven diversos locals del centre de la ciutat.

El responsable d’aquest local, la Sala Loop, assegurava que el problema eren les llicències, ja que es contradeien. “Per una banda, segons algunes llicències no es pot posar música, però, per l’altra, t’ofereixen subvencions perquè facis concerts”, explicava el director del Loop.

També explicava que en el seu local s’havien arribat a fer més de vuitanta concerts en un any, “que d’una altra manera potser no s’haurien fet”, i recordava que els responsables de tots els locals feien tots els esforços per mantenir l’ordre i el silenci al carrer.

Un dels objectius principals que perseguia la PONTC era la regulació, normalització i actualització de les llicències de molts establiments per evitar més tancaments que, al seu entendre, estaven sent massa arbitraris.

Al marge del tancament del Loop, el bar Tupaquito, situat a la Via de l’Imperi, i també adherit al col•lectiu de locals PONTC, no podia oferir ambient musical des de principi de juliol perquè la Guàrdia Urbana els havia precintat l’equip de música.

L’oci nocturn, lluny del centre de la ciutat
Com a conseqüència de tota la problemàtica generada al voltant de l’oci nocturn, a mitjan mes d’agost l’Ajuntament es plantejava traslladar part de la diversió nocturna lluny del centre de la ciutat, i per això apostava per dinamitzar part de l’espai que ocupa el Parc del Francolí, a l’est del nucli urbà, dotant-lo de “pubs” i “bars d’ambient chill out”.

Tot i que encara no estava aprovada la concessió de cap llicència per a l’explotació d’aquest negoci a cap empresari, el regidor encarregat de l’àrea, Carles Castillo del Partit dels Socialistes de Catalunya-Progrés Municipal (PSC-PM), veia molt positiva la iniciativa. El regidor Jordi Sendra, de Convergència i Unió (CiU,) s’oposava frontalment a la idea, i opinava que provocaria molèsties als veïns de la zona.

El Partit Popular també s’hi oposava per les mateixes raons que CiU i apostava pel que ja s’havia plantejat a mitjan mes de febrer del 2009: reactivar la zona del Port Esportiu, creada des de bon començament amb l’objectiu de generar una zona d’oci nocturn apartada del centre.

La Candidatura d’Unitat Popular (CUP) proposava destinar la zona del parc del Francolí “a la cultura i al lleure gratuït, mitjançant l’impuls als centres cívics, concerts, teatres i altres”, i “no basant-se en l’empresariat”.

Diàleg entre la PONTC i l’Ajuntament
A principi de setembre, l’Ajuntament de Tarragona i la PONTC es comprometien a treballar plegats per adaptar la normativa a la realitat, però sempre amb l’element indispensable del consentiment dels veïns

El consistori acordava estudiar amb atenció el cas de cada bar que tingués voluntat de normalitzar la seva situació, per poder comparar-lo després amb la llicència atorgada. Un cop fet l’estudi, se li farien recomanacions i es plantejarien adaptar-li la llicència a la realitat, però amb totes les exigències i restriccions que això comportés.

Una nova directiva europea de serveis
A començament de desembre apareixia una nova directiva europea de serveis, que, entre altres aspectes, semblava que podria permetre tornar a obrir bars musicals i discoteques tant a la Part Alta com a la Part Baixa de Tarragona, i per tant, derogava totes les limitacions i restriccions fixades que des de feia anys afectaven aquestes dues zones de la ciutat. La tramitació de llicències s’acceleraria i en determinats casos no seria necessària.

Concretament, la nova directiva feia possible l’establiment de qualsevol prestador de serveis d’Europa a qualsevol lloc de la Unió Europea (UE) sempre que es respectessin les distàncies mínimes entre locals de 50 m i de 100 m en el cas de discoteques. S’hauria de complir, també, la normativa de seguretat acústica i mediambiental. No obstant això, els ajuntaments podien delimitar zones a través del planejament urbanístic.

Un cop derogades l’ordenança municipal i totes les normatives d’àmbit municipal, caldria veure en quina situació quedaven els nombrosos locals d’oci nocturn de la ciutat que feia temps que mantenien converses amb l’Ajuntament per tal d’adaptar la seva activitat a la llicència de què disposaven. També quedava damunt la taula el debat sobre el tema de l’ampliació d’horaris, i la reordenació de l’espai per a terrasses de la resta de places del centre antic de la ciutat. Per a això, encara s’havia de revisar la idea de desplaçar part de l’oci nocturn a altres zones de la ciutat.

Més informació
www.fecasarm.cat
www.facebook.com/fecasarm
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Tarragonès