Dijous 6 d ' Octubre de 2022
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
CENTRALS EÒLIQUES DE LA TERRA ALTA
Parc eòlic de les Comes (Vilalba dels Arcs) Foto: Àlex Tarroja
Elisabet Sau
Actualitzat a 31/12/2009

L’any 2009, hi ha tres parcs eòlics en funcionament a la Terra Alta, mentre que la resta, impulsats pels grups empresarials AERTA i Berta, es troben en diferents estadis del procés d’execució. Els parcs que han generat més polèmica pública han estat el de Pesells, el de Vilalba dels Arcs i el de Prat de Comte. El desplegament eòlic continua aixecant protestes en el sector turístic i molt especialment entre aquells que vetllen per la preservació dels espais de la batalla de l’Ebre, que segons el Departament de Cultura, però, estan totalment garantits gràcies a les mesures de supervisió arqueològica que han acordat de portar a terme les empreses eòliques.


Antecedents 2004, 2005, 2006, 2007, 2008

La Terra Alta és una comarca situada al sud de Catalunya que no ha experimentat severes transformacions de creixement residencial i industrial. L’any 2009 hi viuen unes 13.000 persones, l’ocupació de les quals es reparteix entre el sector agrari i els serveis. D’ençà que l’energia eòlica s’ha d’implantar a Catalunya, la Terra Alta apareix com a comarca preferent. La presència de vent per produir electricitat va quedar referendada en el Mapa de recursos eòlics de l’any 2004, aprovat pel Departament de Medi Ambient i Habitatges (DMAH) i l’Institut Català d’Energia (ICAEN). A aquest fet, cal afegir que el PLA D’ENERGIA DE CATALUNYA 2006-2015, aprovat l’any 2005, preveu que l’any 2015 s’hauran de produir anualment 3.500 MW d’energia elèctrica amb origen eòlic, i ambdós fets han afavorit que les promotores de parcs eòlics hagin sol•licitat permisos per instal•lar aerogeneradors a diferents municipis d’aquesta comarca.

L’any 2005, la societat per a l’Aprofitament de les Energies Renovables de la Terra Alta (AERTA) va presentar un projecte que tenia com a objectiu la construcció de deu parcs eòlics disposats en una línia visual de 39 km de longitud. L’any 2007 van posar en marxa el primer parc d’aquest conjunt de deu, el de les Comes, a Vilalba dels Arcs. L’altre grup empresarial que impulsa la resta de parcs eòlics a la comarca, Berta, encara no havia posat en funcionament cap de les instal•lacions previstes.

Resum de la situació el 2009
L’any 2009, EolicCat (Associació Eòlica de Catalunya) informava en el seu web que hi havia tres parcs en funcionament a la Terra Alta: les Comes (13 MW) i Vilalba-Bon Vent (49,8 MW), al terme municipal de Vilalba dels Arcs; i Mudefer II (12,6 MW), entre Caseres i Bot. També feia una relació dels onze parcs que ja tenien autorització administrativa, tot i que sense especificar en quin estadi es trobaven de tramitació: Aligars (50MW), entre Benifallet, Pinell de Brai i Prat de Comte; Coll del Moro (48 MW) entre Bot, Batea, Gandesa i Vilalba dels Arcs; Coll Ventós (7,5 MW) a Prat de Comte; Corbera (49,2 MW) a Corbera d’Ebre; Pesells (49,6 MW) a Horta de Sant Joan; la Fatarella (48,3 MW) al municipi del mateix nom; la Tossa-mola de Pasqual (49,9 MW) entre Pinell de Brai i Prat de Comte; la Tossa del Vent (10 MW) a Prat de Comte; Mudefer (45 MW) a Caseres; Torre Madrina (48 MW) entre Batea, Gandesa i Vilalba dels Arcs i Vilalba dels Arcs (24 MW) al municipi homònim. A l’últim, pendent d’autorització administrativa, hi havia el de Brois (Pinell de Brai).

Aquests parcs, un cop entrin en funcionament, sumaran més de 200 aerogeneradors i acumularan una potència propera als 500 MW. Estan promoguts per dos grups empresarials: AERTA (Aprofitament Energies Renovables de la Terra Alta) i Berta Energies Renovables. En el primer grup empresarial s’hi ha integrat Energías de Portugal (EdP), a més de Copcisa, Fersa (formada a la vegada per Orta Eòlica i Catalana d’Energies Renovables), Eolic Partners i Generació d’Energia Sostenible. Aquest promou nou parcs eòlics i la línia d’evacuació (39 km) entre Caseres i Riba-roja. Per la seva banda, Berta està format per Tarraco Eòlica; Tot Vent 2000 i Generació d’Energia, i construeix cinc parcs eòlics i s’encarrega de la línia d’evacuació dels parcs més propers a la zona dels massís dels Ports, entre el Baix Ebre i la Terra Alta. Les associacions d’empreses eòliques han xifrat la inversió prevista en uns 500 MEUR i afirmen que la producció elèctrica obtinguda evitarà l’emissió anual d’1,2 milions de tones de CO2 a l’atmosfera.

En relació amb les línies d’evacuació elèctrica, cal dir que AERTA ja havia acabat l’estació transformadora de la Fatarella i les instal•lacions necessàries (torres i subestacions als parcs) per transferir la producció eòlica a Red Eléctrica Española (REE), de la qual només faltava obtenir el permís de connexió. Pel que fa a la línia de Berta, aquesta encara estava en tramitació i el projecte havia rebut, entre altres, les al•legacions del Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans (GEPEC) i de la Plataforma en Defensa de la Terra Alta. Segons aquestes entitats, la línia amenaçava alguns dels paratges naturals de la comarca que, al seu parer, havien quedat intencionadament exclosos de totes les xarxes de protecció, com la zona de la Fontcalda o la serra de Pàndols, i a més perjudicava la fauna i la flora de la zona.

Polèmiques en alguns parcs
L’any 2008, el 80% dels habitants del municipi d’Horta havien expressat en un referèndum organitzat per l’Ajuntament el rebuig al parc de la serra de Pesells, entre Horta de Sant Joan i Caseres. Arran del resultat, el consistori va buscar formes per prohibir la instal•lació del parc a partir de la modificació del planejament urbanístic, i el pla especial es va aturar a la Comissió Territorial d’Urbanisme de les Terres de l’Ebre (CTUTE) perquè hi mancava l’informe de sostenibilitat ambiental. El maig del 2009, la CTUTE en va aprovar inicialment el pla especial i va desestimar la modificació urbanística de prohibició sol•licitada per l’Ajuntament d’Horta, amb la consegüent indignació de la Plataforma en Defensa de la Terra Alta i Alternativa per Horta (ApH). Aquests moviments socials van acusar el director general d’Urbanisme, Pere Solà, de tenir interessos amb les empreses eòliques i van reclamar els informes que justificaven que el parc eòlic era compatible amb els espais protegits de la zona. En el termini d’informació pública que va seguir l’aprovació inicial del pla especial, es van presentar prop de 200 al•legacions basades en la preservació dels valors ambientals i paisatgístics.

L’estiu del 2009 es va posar en funcionament provisional el parc de Vilalba, i els veïns de la Fatarella es van queixar públicament dels llums que emeten els aerogeneradors i del parpelleig constant que fan durant la nit, que no els deixava descansar. Tant l’Ajuntament de Vilalba dels Arcs com el de la Fatarella van rebre una resposta dels propietaris del parc on se’ls informava que aquests llums els imposa AENA per motius de seguretat aèria i que intentarien esbrinar si hi havia algun altre tipus de focus que complís la normativa amb els quals poder substituir-los. Els alcaldes d’ambdós municipis van decidir esperar la nova resposta.

A Prat de Comte, l’associació de veïns va reunir prop de 150 signatures per intentar aconseguir una nova ubicació dels parcs eòlics de Coll Ventós i Tossa del Vent. Per als veïns el problema era que els aerogeneradors s’ubicaran a menys de 500 m del nucli urbà i afegien que l’informe d’impacte ambiental del projecte, elaborat l’any 2004, el catalogava com una actuació de conseqüències severes. L’associació va assegurar que havia rebut el suport del síndic de greuges i de la Plataforma en Defensa de la Terra Alta, però no del seu Ajuntament, governat per Convergència i Unió (CiU), que els va negar la possibilitat de fer un referèndum popular.

Sector turístic i batalla de l’Ebre, freqüents focus de les queixes
Amb la posada en marxa del parc eòlic de Vilalba, el sector d’empresaris que treballa en activitats turístiques va mostrar la seva preocupació per la proliferació de parcs eòlics. Alguns propietaris d’allotjaments rurals es van queixar dels llums intermitents nocturns i del soroll ambiental de fons.

Altres entitats socials van denunciar que no es respecten els espais de la batalla de l’Ebre, fet que va ser rebatut pel director general d’AERTA, Ramon Carbonell, que va al•legar que la declaració d’impacte ambiental els obligava a fer estudis arqueològics previs a les obres. A més, en cas que es trobin restes humanes o materials, s’aplicaran els protocols d’actuació previstos a la Llei de patrimoni, i les empreses han contractat els serveis d’una empresa privada d’arqueologia, Atics, que segueix de prop els moviments de terres. Aquesta forma d’actuar no ha rebut cap comentari negatiu per part del director dels serveis territorials de Cultura a l’Ebre, Xavier Vega, que va afegir que ni a Vilalba ni a Caseres o Corbera s’ha trobat cap resta humana. A més, Vega va afirmar que aquesta forma d’actuació ha fet innecessària la signatura d’un conveni entre el seu Departament, el de Política Territorial i Obres Públiques, i la Direcció General de la Memòria Democràtica, conveni que s’havia anunciat el 2008 i que tenia com a objectiu la preservació dels espais d’aquesta batalla històrica.

El Catàleg del paisatge de les Terres de l’Ebre, document que va presentar al novembre el Departament de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP) i que inventaria els valors paisatgístics del territori, alerta que la proliferació de parcs eòlics és un dels principals riscos de transformació paisatgística d’aquestes comarques, per la qual cosa proposa estudiar íntegrament el procés d’implantació eòlica de la Terra Alta, a fi d’evitar-hi una densitat excessiva d’aerogeneradors, i fer un seguiment de les instal•lacions eòliques perquè es regulin en els POUM de cada municipi. El Catàleg va estar a informació pública fins a final d’any, i se’n preveia l’aprovació definitiva per al 2010.

Les associacions d’empreses eòliques confien que el 2010 els parcs ja funcionaran tots.

Més informació
www.aerta.net
www.eoliccat.net
www.gepec.org
www.plataformaterraalta.com
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Terra Alta