Dijous 6 d ' Octubre de 2022
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
CENTRAL TERMOELÈCTRICA DE LES BORGES BLANQUES
Jordi Romero-Lengua - X3 Estudis Ambientals

Actualitzat a 31/12/2009

El mes de març de 2009 l’Ajuntament de les Borges Blanques concedeix el permís d’obres i activitat a l’empresa Termosolar Borges per tal de construir la primera planta d’energia termosolar de Catalunya. Aquesta central té una potència instal•lada de 25 MW i comporta una inversió de 128 MEUR. L’empresa Comsa-Emte s’uneix al projecte, adquirint la meitat de l’accionariat. A final d’any, el Ministeri d’Indústria concedeix el seu vistiplau necessari per al començament de les obres i fixa l’obertura de la planta per al gener de 2013.


L’energia termosolar o energia solar tèrmica consisteix en l’aprofitament de l’energia del sol per produir calor, la qual es pot aprofitar per cuinar aliments, per produir aigua calenta per al consum domèstic –per a calefacció o com a aigua calenta sanitària–. A més, l’energia termosolar, de la mateixa manera que l’energia solar fotovoltaica, també es pot utilitzar per a la producció d’energia elèctrica. En aquest cas, però, l’electricitat no s’obté per l’excitació dels panells fotovoltaics, sinó per l’escalfament d’un fluid (normalment oli) que mou un alternador que produeix l’energia elèctrica.

A l’Estat espanyol, la producció d’energia elèctrica a partir de la termosolar és incipient. A principi de 2009, hi havia en fase de construcció dotze centrals termosolars que sumaven 500 MW, i estaven en funcionament dos parcs propietat d’Arbengoa i ACS, situats a Sanlúcar la Mayor (Sevilla) i a Aldeire-La Calahorra (Granada), respectivament. Andalusia, Extremadura i Castella-la Manxa concentraven el gruix de les iniciatives.

La primera planta termosolar de Catalunya
El mes de març de 2009, l’Ajuntament de les Borges Blanques va concedir el permís d’obres i activitat al projecte per instal•lar al municipi la primera planta d’energia termosolar de Catalunya. El projecte, que ja havia superat els tràmits urbanístics i la declaració d’impacte ambiental, estava liderat per l’empresa Termosolar Borges, controlada al 100% per Abantia, un grup d’instal•lacions i enginyeria aplicada que ja tenia experiència en plantes d’energia fotovoltaica.

La central termosolar tindria una potència instal•lada de 25 MW i comportaria una inversió de 128 MEUR. Per tal de finançar el complex, Abantia, que disposava del suport de la Generalitat, va vendre el mes de novembre la meitat del capital al grup Comsa-Emte i no descartava l’entrada de l’Institut Català d’Energia (ICAEN) com a accionista. D’altra banda, van negociar un crèdit bancari amb diverses entitats bancàries, que es retornaria amb els propis ingressos que generés la planta, i finançaria entre 90 i 100 MEUR.

Per tal de construir el complex solar, Abantia va llogar uns terrenys de 78 ha de sòl rústic, a tocar les vies del FERROCARRIL D’ALTA VELOCITAT i la carretera de Juneda i a un mig quilòmetre del nucli urbà. La construcció de la planta necessitaria l’actuació d’un centenar de treballadors i, un cop entrés en funcionament, generaria, segons els promotors, uns 35 llocs de treball fixos.

Les previsions de producció de la planta eren de 50.000 MWh/any d’energia elèctrica, equivalents, segons l’alcalde de Les Borges, Miquel Àngel Estradé (Esquerra Republicana de Catalunya), a l’energia demandada per la comarca. Precisament, Endesa va anunciar el mes de setembre que, fruit d’un acord amb Abantia, ampliaria en un 200% la potència elèctrica de la subestació de Juneda per possibilitar l’evacuació a la xarxa elèctrica de l’energia generada per la planta. Els treballs consistirien en la substitució del transformador de 40 MVA de potència per un altre de 60 MVA i en la instal•lació d’una segona màquina de les mateixes característiques.

A final d’any, el Ministeri d’Indústria va donar el vistiplau a la construcció de la planta que, d’aquesta manera, es convertia en l’única del territori català a inscriure’s en el registre de preassignació d’instal•lacions elèctriques en règim especial d’indústria, publicat el mes de desembre. Amb aquest permís, els promotors ja podien començar a construir la instal•lació, tot i que, segons Indústria, no podrien començar a operar fins a l’1 de gener de 2013, ja que preveia una arrancada esglaonada de les 56 plantes previstes a l’Estat espanyol. Els promotors van anunciar que negociarien avançar l’arrencada en un any.

Com funciona una central termosolar
El camp solar estaria format per 336 col•lectors cilíndrics parabòlics que es mourien seguint el moviment del sol, fet que permetria convertir la radiació solar en energia tèrmica. Això seria possible gràcies a l’oli contingut en els cilindres, que s’escalfaria fins a assolir una temperatura de 392º. Posteriorment l’oli passaria per un intercanviador de calor que escalfaria aigua i, amb el vapor generat, es mouria la turbina que generaria l’energia elèctrica. Segons els promotors, la central permetria estalviar l’emissió de 50.000 tones a l’any de CO2.

El sistema de cilindres parabòlics utilitzats per la planta és una de les quatre tecnologies que existeixen en el mercat termosolar, juntament amb les xemeneies solars, els discos parabòlics i els sistemes que concentren els rajos solars en una gran torre mitjançant l’ús de miralls.

Noves plantes termosolars superen les previsions del Pla d’energia de Catalunya
El PLA D’ENERGIA DE CATALUNYA 2006-2015 preveia la instal•lació d’un total de 50 MW d’energia termosolar abans de 2015. Tot i això, la directora de l’ICAEN, Encarna Baras, va reconèixer el mes de juny de 2009 que aquesta xifra es podria revisar a l’alça, ja que només el projecte de les Borges Blanques permetria assolir la meitat d’aquest objectiu.

De fet, a final d’agost, la multinacional Agni Iberpower SL va anunciar que construiria una nova central termosolar de 35 MW a Riudoms (Baix Camp). La planta comportaria una inversió de 100 MEUR i es preveia que es comencés a construir al cap de pocs mesos. El projecte tenia el vistiplau dels departaments d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, de Medi Ambient i Habitatge, de Cultura, de l’Agència Catalana de l’Aigua, de la Direcció General de Paisatge i de l’Institut Geològic de Catalunya, i només faltava que la planta aconseguís els permisos de Fecsa-Éndesa per poder connectar l’energia que produís a la xarxa. Per la seva part, l’Ajuntament de Riudoms va exigir que no s’impermeabilitzés el sòl de les finques; que es respectessin les mines d’aigua que passen pel subsòl; que es creessin barreres vegetals per reduir la visió de les plaques de les finques properes; i que, un cop s’esgotés la vida útil de la instal•lació, prevista per a uns 25 anys, es desmantellés i la finca es pogués tornar a destinar a l’agricultura.

Més informació
www.abantia.com
www.lesborgesblanques.net
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Garrigues