Actualitzat a 31/12/2009
El 30 de desembre de 2009 se signa finalment el traspàs de l’N-II a la Generalitat, el qual arriba vint mesos després que un primer protocol entre el Ministeri de Foment i el DPTOP acordés els termes de l’acord que inclou 400 MEUR per construir una via alternativa a la carretera actual. Malgrat que no es fa públic l’estudi informatiu de l’obra, tot sembla indicar que entre Montgat i Mataró es construiran uns laterals gratuïts a la C-32. En el cas de la ronda de Mataró, es preveu que aquesta actuació es pugui començar a fer el 2010 juntament amb la variant d’Arenys. Entretant continuen les mobilitzacions de les plataformes que reclamen pacificar l’N-II i la també gratuïtat total de l’autopista.
Antecedents
2006,
2007
Articles posteriors
2010,
2011
L’N-II al Maresme és una via de 50 km que uneix Montgat amb Palafolls per la façana litoral, per bé que pel traçat que té separa les platges i el tren dels nuclis urbans. La carretera té una gran intensitat de trànsit –entre 35.000 i 45.000 vehicles diaris– i una elevada sinistralitat que la situa com un dels principals punts negres del país. Aquest fet havia dut els ajuntaments i les entitats cíviques de la zona a demanar la pacificació de la via i a estudiar-hi alternatives, les quals passaven tant per construir una nova infraestructura a l’interior com per demanar la gratuïtat de l’autopista C-32.
Després d’un primer estudi informatiu de l’any 2006 fet pel Ministeri de Foment (MIFO), els municipis del Baix Maresme van consensuar una proposta redactada per Barcelona Regional que consistia en una autovia de 80 km/h que, entre Montgat i el Masnou, aniria per sobre de la C-32 i fins a Cabrera per sota. Pel que fa al tram de Mataró, es convertiria en els laterals de l’autopista. Quedava per a més endavant definir el traçat fins a Palafolls. A finals d’abril de 2008 el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal (Partit dels Socialistes de Catalunya, PSC), i la ministra de Foment, Magdalena Álvarez (Partit Socialista Obrer Espanyol, PSOE), van signar un protocol per al traspàs de l’N-II a la Generalitat. L’acord incloïa una partida de 400 MEUR per construir un vial alternatiu i gratuït. Els principals partits del Maresme van celebrar l’acord, però mentre el PSC i Convergència i Unió (CiU) consideraven imprescindible construir uns laterals a la C-32, Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i Iniciativa per Catalunya-Verds (ICV) s’hi posicionaven en contra i apostaven per la gratuïtat de l’autopista i per estudiar una carretera interurbana que unís les rondes dels pobles litorals.
Les principals formacions polítiques de la comarca van coincidir a felicitar-se per la consecució de l’acord en virtut del qual es traspassava la titularitat del tram de l’N-II a la Generalitat. Tot i això, també es van posar novament de manifest les discrepàncies sobre les mesures que calia emprendre per pacificar aquesta via i millorar la mobilitat a la comarca. Mentre que CiU i PSC insistien en la necessitat de "garantir la construcció de calçades laterals a la C-32 per absorbir el trànsit de l’N-II", ICV i ERC reiteraven el seu desacord.
La manca de consens entre partits i ajuntaments –al juny es va constituir una comissió en el si del Consell Comarcal per intentar assolir un acord– va dur la Generalitat a descartar el mes d’octubre de 2008 la proposta del MIFO de construir una autovia amb una velocitat màxima de 100 km/h entre Montgat i Cabrera. “No té sentit tirar pel dret una idea sense consens”, va afirmar el conseller de Política Territorial. En canvi, sí que avançava el projecte dels laterals a la ronda de Mataró (tram d’autopista gratuït per on també passa el traçat de l’N-II). GISA (Gestió d’Infrastructures, SA) va adjudicar la redacció del projecte constructiu per valor d’1,1 MEUR. L’actuació, que suposava construir quatre carrils al llarg de 5 km, tenia un pressupost de 71,5 MEUR i es podria començar el 2010.
Noves propostes i més mobilitzacions
La Cambra de Comerç de Barcelona (CCB) va presentar el maig de 2009 la seva proposta per assumir el trànsit d’una N-II pacificada. El projecte consistia en una autovia, amb nou enllaços a diferent nivell i una velocitat màxima de 100 km/h, una alternativa ben diferent de l’alternativa amb la qual treballava el Consell Comarcal: més permeable, més accessos, més lenta i amb servei a tots els municipis.
En ambdós casos s’estimava que la via absorbiria un 60% del trànsit que actualment passa per l’N-II, però la Cambra considerava que la seva proposta reduiria el temps de viatge, les emissions de diòxid de carboni i els accidents. En l’acte de presentació l’alcalde d’Alella i president comarcal d’ERC, Andreu Francisco, va criticar la proposta afirmant que “no aportava res de nou”.
De fet, en els darrers mesos l’únic acord entre partits i la Generalitat va ser el que permetria aplicar descomptes al peatge de la C-32 per als usuaris del Maresme a partir del 2010. Tot i això ERC i ICV així com la Coordinadora de Plataformes del Maresme No N-II en demanaven la gratuïtat total per tal de pacificar l’N-II.