El 16 de juliol es va obrir un nou tram de l’autovia, el que uneix Mont-roig del Camp i l’Hospitalet de l’Infant. L’obra de 9 km havia costat 45,9 MEUR i evitava el pas pel nucli de Miami Platja on es produïen grans retencions. De fet, un centenar de veïns de la urbanització van fer una celebració espontània de l’obertura de l’autovia quan el delegat del Govern espanyol, Joan Rangel (PSC), en presidia la inauguració oficial. Tanmateix, el tram entrava en funcionament amb limitacions. I és que entre la nuclear de Vandellòs i l’Hospitalet, en sentit nord, només s’havia habilitat un dels dos carrils de circulació pel risc de despreniments. Rangel va anunciar que a final d’any les obres estarien totalment acabades.
Al cap d’un mes va entrar en funcionament el segon cinturó de Tarragona, un altre tram de l’autovia A-7. El vial té 9,4 km, entre l’ermita de la Salut –sota el camp del Nàstic– i la rotonda de la Móra, on connecta amb la variant d’Altafulla i Torredembarra de l’N-340. Té dos carrils per sentit en la major part del recorregut excepte a la zona de boscos que té un tercer carril per a vehicles lents en sentit nord. Les obres finalment havien costat 42 MEUR, deu més dels previstos en l’adjudicació final. La desviació havia de ser inicialment d’un milió per a uns treballs arqueològics però s’havia disparat per “altres canvis en el traçat”, segons la versió oficial de la Subdelegació del Govern espanyol. A més, havien calgut tres anys per acabar els treballs quan se n’havien previst dos. Tot i l’obertura de l’A-7 es mantenia la gratuïtat a l’autopista AP-7 entre Torredembarra i Salou. Precisament, un tràgic accident a l’N-340 a la urbanització de la Móra el 1998, va suposar l’impuls a la construcció del segon cinturó i l’alliberament del tram alternatiu d’autopista.
A la recerca de solucions al Vendrell i Camp-redó
A principi del mes de novembre l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel (CiU), va lamentar que el
PLA TERRITORIAL DE LES TERRES DE L’EBRE només dibuixés la traça proposada per Foment en el seu pas per Camp-redó. “El govern català no està actuant amb lleialtat amb Tortosa”, va afirmar i va considerar que, com a mínim, s’hauria d’incloure l’alternativa consensuada pels municipis i el mateix Govern català que evitava “trinxar” el nucli pedani.
A final de mes es va publicar al Boletín Oficial del Estado (BOE) l’estudi d’impacte ambiental del traçat d’Altafulla a Vilafranca del Penedès. El Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí (MARM) descartava el pas de l’autovia per Cobertera de Calafell, tal com volia el DPTOP, ja que considerava que tenia un impacte “sever”. En canvi, acceptava l’al•legació d’acostar l’autovia cap a Banyeres del Penedès per donar servei al futur
LOGIS PENEDÈS al seu pas per l’Arboç. A la resta del tram penedesenc, se seguiria l’actual N-340, mentre que entre Altafulla i Roda de Berà la traça passaria pel nord de l’AP-7.
L’Ajuntament del Vendrell va anunciar que presentaria al•legacions a la proposta de Medi Ambient per l’afectació que patia el seu terme. Segons l’estudi, l’A-7 haurà de passar entre el poble i la urbanització de la Baronia del Mar, afectant uns terrenys rústics on el consistori preveia fer-hi zona d’equipaments. “És una agressió al municipi amb premeditació”, va afirmar l’alcalde, Benet Jané (CiU). A l’Arboç, un municipi que s’oposava frontalment al Logis, van anunciar un contenciós contra l’estudi ambiental, encara que continuaven apostant per l’ampliació i el rescat de l’AP-7.
El 16 de desembre la Comissió de Foment del Congrés dels Diputats va aprovar una esmena que instava el Govern espanyol a presentar un nou traçat de l’A-7 al seu pas per Tortosa. Mentre la diputada del PSC, Lluïsa Lizárraga, subratllava la “voluntat de consens” del MIFO –posava com a exemple el cas de l’Ametlla de Mar–, l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel, es mostrava més caut: “S’ha fet un pas més, però encara no és el definitiu”, va afirmar.
El 2009 finalitzava a l’espera que el MIFO iniciés els projectes constructius de l’A-7 –tot i l’oposició de diversos municipis– entre Altafulla i Vilafranca. A més, havia de concretar una proposta per Camp-redó per començar el mateix tràmit pels trams de les Terres de l’Ebre. D’aquesta manera, no hi havia cap tram en obres –tot i que mancava obrir el carril afectat per inestabilitats del terreny a l’Hospitalet de l’Infant– i, a més, el recorregut des d’aquesta població fins a Altafulla estava en servei.