Dijous 6 d ' Octubre de 2022
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
CENTRE PENITENCIARI DELS LLEDONERS (SANT JOAN DE VILATORRADA)
Una imatge del centre penitenciari Foto: Moisès Jordi
Marta Casas
Actualitzat a 31/12/2009

Les polèmiques entorn de la construcció del Centre Penitenciari dels Lledoners al terme municipal de Sant Joan de Vilatorrada, a la comarca del Bages, arriben al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), i modifiquen el procés administratiu que s’ha de seguir per dur a terme projectes similars.

Antecedents: 2004, 2005

El 29 de juliol del 2003 l’Institut Català del Sòl (INCASÒL), per encàrrec i segons conveni amb el Departament de Justícia, va comprar una parcel•la de 42,3 ha de sòl rústic agrícola al terme municipal de Sant Joan de Vilatorrada. Es tractava de la finca Mas les Torres de Bages, situada entre el santuari de Joncadella i la urbanització Pineda de Bages.

L’objectiu de la compra, no especificat en el conveni ni fet oficial fins al gener de 2004, era construir-hi un centre penitenciari, el qual havia de donar resposta a la saturació dels centres penitenciaris catalans. Quan a mitjan gener de 2004, després del canvi de govern, els nous responsables del Departament de Justícia van fer públiques les intencions de l’anterior executiu, va esclatar la polèmica entorn de la idoneïtat del lloc, la manca de transparència del procediment i l’elevat cost de l’operació.

Poc després, el Consell Comarcal del Bages aprovà per unanimitat una moció contra el projecte de la presó afirmant que els terrenys tenien un valor paisatgístic important i que es trobaven massa a prop dels nuclis habitats. La moció també exigia la redacció d’un pla d’instal•lacions penitenciàries sotmès a debat previ i al consens públic i social.

Davant la polèmica, el Departament de Justícia va encarregar un estudi i es va determinar una nova ubicació dels terrenys on aixecar el futur centre. El 15 de setembre de 2004, la Comissió Territorial d’Urbanisme de Barcelona va aprovar el pla especial per a la creació d’un nou centre penitenciari al camp dels Lledoners, també al terme de Sant Joan de Vilatorrada, amb un cost de 68,7 MEUR. Els terrenys de les Torres de Bages, propietat de la Generalitat, es destinarien a equipaments públics, segons avançaven el conseller del Departament de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP), Joaquim Nadal (Partit dels Socialistes de Catalunya, PSC), i el conseller del Departament de Justícia, Josep Maria Vallès (Ciutadans pel Canvi, CpC). Dos anys i mig més tard, el 26 d’abril del 2007, s’aprovava una modificació puntual del Pla d’ordenació urbana municipal (POUM) que protegia la finca Mas les Torres de Bages, com a espai d’alt interès paisatgístic.

El govern aprova el Pla director d’equipaments penitenciaris.
La Generalitat va aprovar, l’any 2005, el PLA DIRECTOR D’EQUIPAMENTS PENITENCIARIS, a partir del qual es volia introduir un canvi en la tipologia dels centres en planificar uns recintes més petits que homologarien la política penitenciària catalana amb la dels països europeus. El 2010 hi hauria a Catalunya 11.000 places per a interns, més de la meitat de les quals serien de nova creació. S’acordava que els centres de compliment de penes havien d’estar situats en entorns una mica allunyats de les àrees urbanes i amb poca població al voltant, amb facilitat d’accés, bones comunicacions en transport públic i un centre urbà proper.

Quant al centre dels Lledoners, el març de 2005 el conseller del DPTOP, Joaquim Nadal, en va aprovar definitivament el pla especial urbanístic i es van encarregar els tràmits de licitació per construir-lo a l’empresa pública Gestió d’Infraestructures, SA (GISA). La inversió estimada era d’uns 72 MEUR.

El 24 d’octubre del 2008 s’inaugurava la presó dels Lledoners que incrementava en 750 les places per als reclusos de Catalunya. La presó va suposar, finalment, una inversió de més de 100 MEUR.

Anul•lació del procés de tramitació urbanística del projecte
La plataforma Respectem el pla del Bages va interposar un contenciós administratiu al•legant que la presó s’havia aixecat sobre sòl no urbanitzable i d’ús agrícola, i que el projecte s’havia tirat endavant mitjançant instruments administratius no adequats. També anunciava que estudiaria si hi havia hagut prevaricació en la tramitació urbanística. Tant la plataforma com els grup de l’oposició, Convergència i Unió (CiU) i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) de l’Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada demanaven la dimissió de l’alcalde, Ezequiel Martinez (PSC).

Durant el mes d’abril de 2009 es feia pública la sentència del TSJC, en resposta al contenciós administratiu interposat per la plataforma, en què es declarava “nul•la de ple dret” la resolució del conseller del DPTOP, Joaquim Nadal, que en el seu dia va donar via lliure a la tramitació urbanística del projecte a través de la redacció d’un pla especial. El TSJC va considerar que per aixecar una presó en un terreny definit d’ús agrícola no n’hi havia prou amb un pla especial, instrument reservat per a les modificacions urbanístiques de detall i de tramitació més ràpida, sinó que calia emprendre la modificació del POUM. La resolució judicial no qüestionava que als Lledoners s’hi pogués construir una presó, sinó que la tramitació s’hagués fet segons la llei. Segons la consellera de Justícia, Montserrat Tura (PSC), el que es discutia era la figura urbanística que s’havia fet servir per permetre’n la construcció, i afegia que la sentència s’hauria d’acatar, però com que no era ferma, es podia presentar un recurs de cassació tal com va anunciar el director de general d’Urbanisme, Pere Solà. De moment, no semblava que la sentència hagués de significar l’enderroc de l’equipament, i l’Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada començava els tràmits per fer la modificació del POUM que demanava el jutge del TSJC.

La sentència tenia com a conseqüència que la Generalitat no es tornaria a acollir a la redacció de plans especials per a aquest tipus de projectes, i aniria directament a modificar el POUM, com exigia la sentència. El 10 de juny de 2009 l’Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada feia l’aprovació inicial de la modificació puntual del POUM en l'àmbit del Centre Penitenciari dels Lledoners i els seus accessos, quedava pendent l’aprovació definitiva per part de la Comissió Territorial d'Urbanisme de la Catalunya Central (CUCC), fet pel qual quedaria aparentment tancat el procés de discussió sobre la presó dels Lledoners.

Més informació
www.respectemelpladebages.org/blog
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Bages