Dijous 9 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
INCENDIS FORESTALS A L'EMPORDÀ (2006)
Xavier Crehuet

Una cadena d’incendis afecta l’Empordà al començament de l’agost de 2006. S’originen focs a Sant Climent Sescebes, Cistella, Viladamat, Cadaqués, Capmany, Siurana, Navata, Llers i Palau de Santa Eulàlia. Les flames cremen unes dues mil hectàrees, de les quals 1.010 ha al voltant de Viladamat, en l’incendi més gran de l’estiu a Catalunya. Es desconeix l’origen de la majoria dels focs i es discuteix sobre la possible actuació de piròmans. Les reaccions de les administracions es concreten en ajudes per a les explotacions agràries afectades i facilitats per la neteja de les zones cremades.


Les comarques de l’Alt Empordà i del Baix Empordà se situen a l’extrem nord-est de Catalunya. El juliol de 1986 uns grans incendis van afectar quasi la meitat de municipis de l’Alt Empordà i van devastar 26.000 ha en el foc més gran de les darreres tres dècades a les comarques gironines.

El juliol de 2006 era el juliol més calorós dels últims deu anys a Catalunya. Les temperatures durant alguns dies vorejaven els 35 ºC i, fins i tot, els 40ºC a l’Empordà. A causa de les elevades temperatures, en una vintena de comarques s’anunciava un risc d’incendi molt alt, entre elles l’Alt Empordà.

Incendis a Sant Climent Sescebes i Cistella
El 3 d’agost de 2006 es va originar el primer incendi de la cadena a Sant Climent Sescebes (Alt Empordà) com a conseqüència d’una guspira emesa per una màquina desbrossadora utilitzada per un pagès. L’endemà es va controlar l’incendi però va cremar 269,49 ha a Sant Climent Sescebes, 209,49 ha.

El 4 d’agost es va detectar el foc a Cistella (Alt Empordà) i la tramuntana, amb ratxes de 50 km/hora, va escampar les flames en diferents direccions. L’incendi va cremar, segons el cos d’agents rurals, 258,54 ha, principalment de boscos espessos (164 ha), dels municipis de l’Alt Empordà de Cistella (255,29 ha) i Terrades (3,25 ha). Segons el conseller del Departament de Medi Ambient i Habitatge (DMAH), Francesc Baltasar, el foc el va originar el llançament d’una punta de cigarreta encesa.

El 5 d’agost a la matinada es va declarar l'incendi forestal entre els pobles de Viladamat i Ventalló (Alt Empordà), limítrofs amb el Baix Empordà. Va ser el foc més virulent i més gran de l’estiu a Catalunya. El foc, atiat per la tramuntana, va cremar 1.010 ha, de les quals 693 ha d’arbrat, principalment de pi blanc, 219 ha de conreus i 98 ha de matoll. Va afectar els municipis de Viladamat (314 ha) i de Ventalló (93 ha), a l’Alt Empordà, i els municipis de la Tallada d’Empordà (301ha), Albons (169 ha) i Garrigoles (132 ha), al Baix Empordà
.
La virulència de les flames va obligar a evacuar unes cinc-centes persones, vuitanta d’elles de les quals eren hostes de l’Hotel Albons. La majoria van retornar a casa el mateix dia a la tarda. Tot i això, cent vint veïns de Garrigoles no van poder tornar al poble fins a l’endemà. La consellera del Departament d'Interior, Montserrat Tura, i el conseller Francesc Baltasar, van afirmar que el foc probablement es va originar intencionadament.

Sis nous incendis afecten l’Empordà
El mateix dia 5 d’agost es va declarar un altre incendi que amenaçava una zona boscosa de Cadaqués (Alt Empordà). Les flames es van controlar ràpidament i el foc va cremar una hectàrea de vegetació forestal.

El dia 6 d’agost un nou foc a Capmany (Alt Empordà), provocat per una punta de cigarreta, va cremar 446 ha empès per una tramuntana amb ràfegues de fins a 90 km/hora. Mentrestant els incendis forestals de Viladamat i de Cistella estaven estabilitzats però el foc continuava cremant.

El dia 7 d’agost es van declarar diversos incendis als municipis de Siurana, Navata, Llers i Palau de Santa Eulàlia, a l’Alt Empordà, que van obligar els bombers, els agents rurals, els Mossos d’Esquadra i els voluntaris a treballar-hi intensament.

El dia 8 d’agost, el primer dia sense focs a l’Empordà, els bombers remullaven les brases dels incendis de Viladamat, Capmany, Palau de Santa Eulàlia, Navata i Cistella. Les flames de Navata van cremar 33,98 ha (27,04 ha a Cabanelles, 5,29 ha a Crespià, al Pla de l’Estany, i 1,65 ha a Navata) i les de Palau de Santa Eulàlia, 23,38 ha. Els focs de Siurana, amb 9 ha cremades, i Llers, amb 0,29 ha estaven extingits.

Per tant, en cinc dies es van cremar unes dues mil hectàrees a l’Empordà. La majoria de damnificats van ser particulars i gairebé no s’hi comptabilitzaven béns públics. La setmana següent dels incendis va ploure a l’Empordà i consegüentment va decaure el risc de foc.

Investigacions sobre els orígens dels incendis
L’allau d’incendis va empènyer els responsables polítics a sospitar de la possible presència d’un o diversos piròmans, tot i que no es disposava de proves. Tanmateix, els Mossos d’Esquadra, els bombers i els agents rurals gairebé descartaven aquesta hipòtesi.

Els Mossos van establir durant els dies dels incendis diversos controls de carreteres intentant trobar algun piròman, però els resultats van ser infructuosos. Només eren clars els orígens dels focs de Capmany, Cistella i Sant Climent Sescebes. El mes de novembre de 2006 encara s’especulava sobre les possibles hipòtesis, especialment en referència al gran foc de Viladamat, ja que la zona va quedar arrasada i no hi havia pistes concloents.

Les reaccions
Els dies posteriors a la cadena d’incendis el conseller del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca (DARP), Jordi William Carnes, va signar una ordre per ajudar amb diners a fons perdut i crèdits les explotacions agrícoles i ramaderes danyades a Catalunya, pensant especialment en l’Empordà. El DMAH també va ordenar diferents accions per reparar els danys causats, com ara netejar les lleres de 17 km de rieres.

El president del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, Jordi Cabezas, va indicar que els propietaris afectats que volien netejar la seva parcel•la cremada podien fer-ho sense demanar cap permís especial.

El novembre de 2006 els propietaris forestals de Viladamat, Albons, Ventalló i la Tallada d’Empordà no trobaven cap sortida a la fusta dels arbres que van resultar cremats. Des de la Generalitat s’oferia als propietaris diferents subvencions per pal•liar els danys.
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéame