Diumenge 1 de Novembre de 2020
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
TRANSFORMACIÓ URBANA DE LA CENTRAL TÈRMICA DE SANT ADRIÀ DE BESÒS (2008)
Andreu Blanch

La central tèrmica de Sant Adrià, coneguda sobretot per les seves tres xemeneies, es troba immersa dins un procés de canvi d’ús. Se’n preveu el tancament per a l’any 2010, quan ja es trobi en funcionament la nova central de cicle combinat que Fecsa-Endesa està construint al marge dret del riu Besòs. L’històric paper que ha desenvolupat la central dins la identitat col•lectiva de Sant Adrià de Besòs arriba al seu punt culminant al mes de novembre amb una consulta ciutadana sobre la conservació o l’enrunament de la central. Finalment, la població vota a favor de mantenir les tres xemeneies, amb un 82,2% dels vots registrats.


Antecedents 2006

Sant Adrià, amb una població de 33.223 habitants l’any 2008 i situat entre els municipis de Barcelona i Badalona, va desenvolupar un gran creixement demogràfic i urbanístic al llarg del segle XX, lligat en gran mesura al desenvolupament industrial que va patir el litoral comprès entre el port de Barcelona i Badalona, i a l’històric paper que el municipi va desenvolupar en la producció elèctrica al llarg del procés industrial.

La central tèrmica de Sant Adrià, propietat de l’empresa Fecsa-Endesa, se situa al front marítim del municipi, al marge esquerre del riu Besòs, davant de l’avinguda Eduard Maristany. Amb una alçada de 200 m sobre el nivell del mar, les tres xemeneies que constitueixen la part més visible de la central tèrmica són el resultat de la remodelació que a partir del 1972 es va fer a l’antiga central, construïda l’any 1912 sobre el mateix emplaçament que l’actual, propietat en aquells temps de l’empresa Energia Eléctrica de Cataluña.

L’any 2005, se signava un conveni entre l’Ajuntament de Sant Adrià i Endesa, a través del qual es preveia la construcció d’una nova central de cicle combinat al marge dret del riu Besòs, al costat de la que ja estava en funcionament des del 2002. Aquest conveni posava sobre la taula el futur tancament de la central tèrmica de les tres xemeneies, que funcionava amb fuel. El cicle combinat fou l’aposta per l’eficiència energètica i la disminució de contaminants que l’empresa elèctrica ha dut a terme al llarg dels darrers anys. Durant tot el 2008, l’antiga central tèrmica de Sant Adrià tant sols va generar energia quan es produïen pujades de demanda i l’actual central de cicle combinat del marge dret no podia donar l’abast.

El futur de la central tèrmica
Davant el futur canvi d’ús de l’espai de la central tèrmica, i el paper que va tenir en la història de Sant Adrià, l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs format pel Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i Iniciativa per Catalunya-Verds-Esquerra Unida o Alternativa (ICV-EuiA), amb l’alcalde Jesús M. Canga al capdavant, va presentar el 2007 la proposta de portar a terme una consulta popular per tal que la població pogués decidir quin hauria de ser el futur de les tres xemeneies. Aquesta consulta es va anar posposant, fins que a la fi se n’aprovaren les bases per a la votació, prevista finalment per a la setmana del 17 al 23 de novembre.

Amb anterioritat a la proposta de consulta, el 17 de gener de 2007 es va crear la Plataforma per a la Conservació de les Tres Xemeneies de Sant Adrià, amb el clar objectiu d’aconseguir la conservació de les tres xemeneies de la central, conjuntament amb l‘edifici annex de les turbines. La Plataforma reunia les primeres entitats, com el col•lectiu Dones de Futur, entre moltes altres, que, fins i tot abans del conveni firmat entre l’Ajuntament de Sant Adrià i Endesa, havien començat a mobilitzar-se l’any 2001, reivindicant la conservació de les tres xemeneies de la tèrmica. La plataforma, formada per seixanta associacions i entitats d’àmbit cultural i social, va fer al llarg de l’any 2007 i del 2008 tot un conjunt d’activitats i actes de difusió del patrimoni industrial i de la importància que la conservació de les tres xemeneies tenia per a la pròpia identitat de Sant Adrià. La Plataforma va presentar el 15 de novembre a l’alcalde de Sant Adrià, just abans de l’inici de la setmana de la consulta popular, 4.423 signatures de suport a la conservació de l’emblemàtica construcció. Per altra banda, les veus contràries a la conservació de la tèrmica defensaven la necessitat de desprendre’s d’una edificació que va simbolitzar la part més fosca de la industrialització i de l’arquitectura franquista, com també una barrera que històricament havia separat Sant Adrià del mar.

Les actuals instal•lacions d’Endesa ocupen 12 ha repartides entre els municipis de Sant Adrià de Besòs i Badalona (8 ha i 4 ha, respectivament). La Plataforma per a la Conservació de les Tres Xemeneies de Sant Adrià defensava la conservació d’1,5 ha d’aquest espai, el format per les tres xemeneies amb les seves corresponents calderes situades a la part inferior i l’edifici annex de les turbines, un edifici allargassat de 170 per 33 m, totes íntegrament incloses dins el municipi de Sant Adrià de Besòs.

L’Ajuntament, però, va deixar clar des de bon principi que no estava disposat a hipotecar les arques municipals per conservar les tres xemeneies, i argumentava sempre que la iniciativa privada era qui se n’havia de fer càrrec. D’aquesta manera, la pregunta que es va formular perquè la ciutadania votés en la consulta popular de la setmana del 17 al 23 de novembre fou: “Creieu que s’han de conservar i reutilitzar les tres xemeneies sense condicionar el pressupost municipal ni els espais per als futurs equipaments?”.

Per fomentar el debat ciutadà, l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs va organitzar un cicle de debats sota el títol de “Parlem de les tres xemeneies”, celebrat al llarg de quatre jornades, entre els dies 13 i 29 de març de 2007, amb la intenció d’animar el debat i la participació ciutadana sobre el futur de la central tèrmica. Un any i mig després, entre el 13 i el 22 d’octubre de 2008, es va repetir l’experiència amb la realització del segon cicle de debats “Parlem de les tres xemeneies”, en què hi van assistir especialistes de matèries com l’urbanisme, el paisatge i el territori.

La participació en la consulta fou de 2.559 persones, el 9% de l’electorat amb dret a vot format per tots els habitants empadronats a Sant Adrià majors de setze anys. Finalment, amb 2.135 vots a favor, 406 vots en contra i 18 en blanc, la resposta de la ciutadania a la consulta convocada per l’Ajuntament fou un rotund “sí” amb el 82,2% dels vots.

Projectes alternatius proposats
El govern local de Sant Adrià havia de cercar, doncs, els recursos privats necessaris per a la conservació de la central, fet que havia manifestat en l’ anunciat mateix de la consulta popular.

Entre els projectes que aparegueren al llarg de tot el procés i que quedaren sobre la taula, destacaren, inicialment, les propostes realitzades per l’empresa Barcelona Regional, a petició de l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs, que pretenia iniciar amb propostes sobre la taula el debat ciutadà. El projecte de Barcelona Regional, que partia de l’objectiu de cercar nous usos per a l’edifici de la tèrmica, proposava per a la caldera la rehabilitació i la construcció d’habitatges, oficines i un hotel, alhora que presentava diverses opcions per a l’edificació de les turbines, com la ubicació d’equipaments o un auditori.

Una altra proposta, realitzada per l’estudi d’arquitectura Lagula Arquitectes, per encàrrec de l’Ajuntament de Sant Adrià, va ser la d’ubicar-hi la seu del Memorial Democràtic, institució creada per la Generalitat de Catalunya a través del Departament d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, per fomentar el coneixement històric de la lluita per la democràcia a Catalunya.

Un cop celebrada la consulta popular, i vista la clara inclinació de la ciutadania de Sant Adrià per conservar la part més emblemàtica de la central tèrmica, el repte actual de l’Ajuntament és trobar-hi noves alternatives i també els organismes que puguin gestionar el futur canvi d’ús de les tres xemeneies, de manera que es proporcioni una nova centralitat a l’àrea metropolitana de Barcelona.

Més informació
3xemeneies.blogspot.com
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéame
Fotogaleria relacionada