Dijous 2 de Juliol de 2020
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
PLA URBANÍSTIC DE L'ESTADI DEL CLUB GIMNÀSTIC DE TARRAGONA (CAMP CLAR, TARRAGONA)
Josep Ramon Mòdol

Actualitzat a 31/12/2008

El projecte de ciutat esportiva i nou estadi del Gimnàstic de Tarragona al barri de Campclar rep un seguit d’entrebancs durant el 2008, que acaben amb la rescissió del contracte entre l’Ajuntament i Construccions PAI, empresa encarregada de la realització del projecte. El consistori assumeix la finalització del projecte constructiu i resta pendent de la realització d’un nou concurs d’adjudicació de les obres.


La ciutat de Tarragona és capital del Tarragonès i de la demarcació que porta el seu nom, i s’hi registraven 137.536 habitants el 2008. El seu projecte de Ciutat Esportiva està molt vinculat a la futura celebració dels Jocs Juvenils Europeus del 2010 i sobretot a la presentació d’una candidatura per organitzar els XVIII Jocs del Mediterrani el 2017, que preveu la ubicació de la vila per a esportistes a la zona de Campclar.

El Club Gimnàstic de Tarragona va ser fundat el 1886 per fomentar la pràctica de la gimnàstica i fins a l'any 1914 no va tenir secció de futbol, en absorbir el Club Olímpic. L'any 1922 va inaugurar el seu primer camp a l'avinguda Catalunya. El 1972 es van inaugurar les actuals instal•lacions a la zona de la Budallera, el Nou Estadi.

El barri de Campclar és un dels barris de ponent de la ciutat de Tarragona creat fa vora cinquanta anys arran de la industrialització de la ciutat i la massiva arribada d'immigrants dels anys seixanta i setanta. El Pla integral de Campclar (PIC) va ser aprovat en la convocatòria del 2005 del PROGRAMA DE BARRIS I ÀREES URBANES D’ATENCIÓ ESPECIAL per a la MILLORA URBANA DEL BARRI DE CAMPCLAR. El pressupost d’execució corresponent és de 15 MEUR i les actuacions se centren en mesures urbanístiques (creació d’una gran rambla, millora de les zones d’aparcament i de jardí, arranjament de la plaça major del barri) i socials (educació, convivència familiar, relacions interveïnals).

El projecte de crear una nova Ciutat Esportiva del Club Gimnàstic de Tarragona es va projectar inicialment al barri de Llevant, però a començament del 2006, el llavors alcalde Joan Miquel Nadal, de Convergència i Unió (CiU), va anunciar la intenció de traslladar el projecte a Campclar. El març del 2007 l’Ajuntament de Tarragona va adjudicar el projecte a l’empresa Construccions PAI, amb un pressupost d’uns 23,5 MEUR i un termini d’execució de vint mesos.

La crisi toca de ple el projecte
A començament d’abril del 2008 els efectes de la crisi immobiliària van afectar negativament el projecte de ciutat esportiva del Nàstic a Campclar. L’empresa Fbex, subcontractada per PAI per edificar a la Budallera en virtut de la permuta dels terrenys entorn de l’actual camp del Nàstic que havia de permetre finançar l’operació, va reconèixer un deute de 1.800 MEUR. Aquest fet repercutia en l'adjudicatària de l'obra, l'empresa PAI, que estava pendent de presentar el projecte executiu i el pressupost. L'alcalde tarragoní, Josep Fèlix Ballesteros (Partit dels Socialistes de Catalunya, PSC), va admetre que això complicava el projecte, però va afirmar que el procés seguia endavant i que l’inici de les obres continuava programat per a aquell estiu.

Altres efectes negatius de la crisi en el projecte eren l’abaratiment del sòl i la davallada de la demanda, i consegüentment, dels preus dels pisos amb els quals es preveien cobrir els 28 MEUR en què es pressupostava la ciutat esportiva un cop incorporades les darreres modificacions demanades pel Nàstic.

Tant l'Ajuntament com el Nàstic confiaven que Construccions PAI continués amb el projecte, assenyalant que en cas contrari, hauria d'indemnitzar el consistori amb 3 MEUR i el projecte hauria de ser adjudicat a Teyco-Comsa, unió temporal d’empreses (UTE) que havia quedat segona en el concurs d’adjudicació. Construccions PAI es va mostrar llavors convençuda de la continuïtat del projecte i va fixar un termini de deu dies per a la presentació del projecte constructiu i el pressupost.

Es modifica el planejament
A mitjan mes de maig, el ple extraordinari de l'Ajuntament de Tarragona va aprovar una modificació puntual del Pla general d’ordenació urbanística (PGOU) per tal de crear una gran zona d'ús esportiu públic al costat del nou estadi del Nàstic que s'havia de construir al barri de Campclar, complint així el darrer tràmit administratiu que requeria la Generalitat per poder iniciar el projecte de la nova Ciutat Esportiva del Nàstic. El regidor d'Urbanisme, Xavier Tarrés, va explicar que així es compensava la pèrdua d’espai públic que es produiria amb la privatització de la zona del nou estadi.

El 27 de juny el Departament de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP) va aprovar definitivament aquesta modificació puntual, però condicionava l’aprovació del projecte de ciutat esportiva a la realització d’un estudi d’avaluació de mobilitat generada, que requeria informes favorables de la Demarcació de Carreteres de l’Estat i la Secretaria de Mobilitat.

La futura Ciutat Esportiva, que ocuparia una superfície de 36 ha, incloïa un estadi amb capacitat per a 17.651 afeccionats, ampliable a 20.000 localitats. Les altres infraestructures previstes eren un camp d’entrenament, tres camps de futbol 11, dos camps de futbol 7, un edifici de serveis i una zona d’aparcament per a 2.500 vehicles.

Retards reiterats en el projecte
Al juny el projecte continuava aturat atès que PAI encara estava redactant el projecte, per la qual cosa no s’havia pogut donar la preceptiva llicència d’obres. Tant l’alcalde de Tarragona com el regidor d'Urbanisme, Xavier Tarrés, es van mostrar confiats que el projecte continuaria endavant, tot i que van deixar entreveure que l'inici de les obres encara podria endarrerir-se uns mesos més.

La primera previsió de finalització d'obres feta el 2006 es va situar a començament de la temporada 2008-2009, però amb el canvi de govern a l’Ajuntament i la posterior modificació del projecte, el procés es va endarrerir més d’un any.

A començament de juliol, l’Ajuntament va apuntar, davant les dificultats que havia comportat en el projecte la crisi immobiliària, la possibilitat que la ciutat esportiva de Campclar podria estar acabada molt abans que el futur estadi del Nàstic. L'alcalde Ballesteros no descartava ajornar el projecte del camp.

Des de PAI, que encara no havia presentat el projecte al consistori, es rebatien les informacions donades pel regidor d'esports, José Cosano, segons les quals l’empresa hauria d'indemnitzar l’Ajuntament amb 3 MEUR en cas de no fer les obres. L’empresa afirmava que segons la llei de contractació de les administracions públiques, vigent des del 1995, no havien d'abonar ni un cèntim.

Projecte desencallat?
A començament de novembre el projecte del nou estadi del Gimnàstic va fer un tomb. L’equip de govern de l’Ajuntament de Tarragona, format pel PSC i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), va decidir, de mutu acord amb l’empresa PAI, la rescissió del contracte per a la realització del projecte de la ciutat esportiva.

Els motius de la ruptura amb PAI cal buscar-los en el fet que l’Ajuntament va encarregar a PAI un projecte que no superés els 30 MEUR, i l’empresa en va presentar un de 42 MEUR.

L’acord suposava el pagament a l’empresa de prop d’1 MEUR per la compra del projecte inacabat del nou estadi (uns 750.000 €) i per algunes actuacions ja realitzades (212.635 € més en concepte dels treballs ja duts a terme als terrenys de Campclar com ara el tancat metàl•lic, algun moviment de terres, el soterrament de les línies d’alta tensió i algun treball topogràfic). El consistori també va afirmar que les negociacions havien estat dures, atès que l’empresa els demanava per a tot plegat vora 2 MEUR. Ballesteros va reiterar la voluntat de continuar amb el projecte, tot i la desconfiança de l’oposició al consistori i de part dels veïns de Campclar.

La intenció de l’Ajuntament era que els serveis tècnics municipals acabessin d’enllestir el projecte comprat a PAI i elaborat pel despatx Alonso Balaguer i Arquitectes Associats, mantenint-ne la idea original de cobrir tot el recinte i la capacitat d’espectadors, per tal de, posteriorment, treure un nou concurs per cercar una altra empresa adjudicatària, que només s’hauria d’encarregar d’executar-lo. Les obres, doncs, quedaven altre cop endarrerides (les darreres previsions del consistori abans d’aquest acord en marcaven l’inici el febrer del 2009), tot i que l’Ajuntament afirmava que s’havia triat la millor opció, ja que una rescissió unilateral hauria comportat un procés legal que presumiblement hauria allargat encara més el problema.

Paral•lelament el consistori volia consensuar amb el club Gimnàstic, propietari dels terrenys juntament amb el consistori, la convocatòria d’un nou concurs d'adjudicació, en el qual s’havia de triar una nova empresa adjudicatària de les obres. Ballesteros va evitar parlar de terminis, tot i que el president del Gimnàstic, Josep Maria Andreu, calculava que el nou concurs es podria convocar durant el primer trimestre de l'any 2009.

Ballesteros també va afirmar que s’havia descartat passar el projecte a altres participants en l’anterior concurs, com ara la unió d'empreses Comsa-Teyco o Fomento de Construcciones y Contratas (FCC).

Noves fórmules de finançament
El nou concurs previst pel Nàstic i el consistori descartava la permuta de terrenys que establia el concurs anterior per al finançament del projecte.

A final de novembre, l’Ajuntament, a través del regidor d’Hisenda, Pau Pérez, va anunciar que la construcció del nou estadi del Nàstic es finançaria amb la venda de terrenys municipals (uns 55.000 m2) en l'entorn de la partida de la Budallera. D'aquesta manera, el consistori tarragoní preveia recaptar els diners necessaris per acabar el projecte, que tenia prevista ja una inversió de 10 MEUR en els pressupostos municipals del 2009. Amb la venda de la superfície disponible, el consistori pensava ingressar uns 60 MEUR que li permetrien sufragar futures inversions.

Es preveia que durant la primers mesos del 2009, un cop enllestit definitivament el projecte constructiu, es procediria a fer un nou concurs d’adjudicació de les obres.
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Tarragonès