Dimecres 5 d ' Agost de 2020
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
PEDRERA A LA BARROCA (SANT ANIOL DE FINESTRES)

Marta Casas

Actualitzat a 31/12/2008

Sota el nom de plataforma Salvem Sant Aniol, un grup de veïns de la vall de Llémena plantegen una “lluita decidida” contra la instal•lació d’una pedrera a cel obert al cingle de Sant Roc, a la Barroca, entre el termes municipals de Sant Aniol de Finestres (Garrotxa) i de Sant Martí de Llémena (Gironès). Els veïns argumenten un seguit de motius tant ecològics, com socials, patrimonials i de salut pública.


El 7 de febrer de 2007 l’empresa Mediterránea-2 S.A. (Promsa) va demanar a la Direcció General d’Energia i Mines de la Generalitat una sol•licitud per fer prospeccions al cingle de Sant Roc, a la Barroca, que afecta el terme municipal de Sant Aniol de Finestres (situat al sud-est de la Garrotxa i amb una població de 296 habitants) i una petita part del de Sant Martí de Llémena (situat al nord-oest del Gironès i amb una població de 532 habitants). L’objectiu de l’empresa era realitzar un projecte de pedrera a cel obert per fer-hi ciment. El 25 de juliol de 2008 la sol•licitud per fer les prospeccions fou admesa.

A principi de setembre del 2008 veïns de la vall del Llémena van constituir la plataforma Salvem Sant Aniol per lluitar contra el projecte. L’associació considerava que la instal•lació de la pedrera tindria conseqüències negatives contra la salut i el medi natural i que, alhora, impactaria negativament en el valor de les propietats i les activitats econòmiques basades en el turisme rural. A més, es temia que la ubicació de la pedrera fos un primer pas per situar la planta de compostatge de la Garrotxa al terme de Sant Aniol.

L’Ajuntament dóna suport a la plataforma Salvem Sant Aniol
En el ple de l’Ajuntament de Sant Aniol de Finestres celebrat el 8 de setembre de 2008 es va produir un debat obert entre els regidors i els membres de la plataforma Salvem Sant Aniol, que demanaven a l’ajuntament que es posicionés al seu costat en contra de la ubicació de la pedrera. El consistori va decidir per unanimitat rebutjar la ubicació de la pedrera a la vall del Llémena i donar suport a la plataforma en totes les seves activitats. Durant el ple es va descartar la ubicació de la planta de compostatge comarcal a Sant Aniol. L’intercanvi d’opinions va derivar cap a les possibilitats que disposava l’Ajuntament per aturar l’empresa. L’alcalde, Francesc Oliveras (Convergència i Unió, CiU), posava com a exemple la construcció d’una infraestructura com la LÍNIA ELÈCTRICA DE MOLTA ALTA TENSIÓ, per afirmar que a vegades “els ajuntaments no poden fer-hi res”.

A final de setembre la plataforma Salvem Sant Aniol de Finestres va fer una campanya de recollida de signatures de rebuig a la pedrera i també de recollida de fons entre els veïns i tothom qui volgués donar suport a la protecció de la vall de Llémena, per poder encarregar a uns serveis jurídics la defensa dels seus interessos i frenar definitivament el projecte. Es recordava que feia poc s’havia aprovat el PLA DIRECTOR TERRITORIAL DE LA GARROTXA, que fixava la protecció del paisatge i el turisme de qualitat com a motors de futur de la comarca. La plataforma també comptava amb el suport de l’Ajuntament de Sant Martí de Llémena, empreses privades com Aigües de Sant Aniol i entitats ecologistes.

Representants de l’associació Salvem Sant Aniol es van reunir el 23 de setembre amb el president del Consell Comarcal de la Garrotxa, Joan Espona (CiU), per fer-li arribar la seva preocupació per la possibilitat que el municipi fos escollit com a emplaçament de la futura planta de compostatge. Espona va considerar que Sant Aniol tenia les mateixes possibilitats que qualsevol altre indret de la Garrotxa i explicava que la societat actual té unes necessitats de supervivència per a les quals es preveu la necessitat d’aquests tipus d’instal•lacions.

S’aprova la suspensió de l’activitat minera a Sant Aniol de Finestres
A principi d’octubre l’Ajuntament de Sant Aniol de Finestres va aprovar en el ple la suspensió potestativa de l’activitat minera, una mesura legal per impedir instal•lar la pedrera al municipi, almenys fins que no s’aprovés el Pla d’ordenació urbanística municipal (POUM), que havia de regular les activitats i usos dels terrenys i establir si són urbanitzables, per a usos industrials o agrícoles, entre d’altres.

Al final del ple, el portaveu de la plataforma Salvem Sant Aniol, Isidre Cos, va felicitar l’alcalde per la prohibició de la mineria. No obstant això, Cos va lamentar que l’activitat de la plataforma hagués portat divisions al poble i a l’Ajuntament. Francesc Oliveras havia demanat la dimissió a la regidora d’Educació i Benestar Social de Sant Aniol de Finestres, Gemma Roura (CiU). Oliveras li recriminava falta de confiança pel fet d’haver assistit a la reunió amb l’entitat Salvem Sant Aniol i el president del Consell de la Garrotxa, Joan Espona, el 23 de setembre. Per la seva banda, Roura retreia a l’alcalde haver amagat informació sobre les pretensions de Promsa d’ubicar una pedrera a la Barroca. L’alcalde denunciava que hi havia un rerefons polític a la plataforma Salvem Sant Aniol. Manifestava que s’havia usat la plataforma per crear confusió i qüestionar la gestió econòmica de l’Ajuntament. Cos va negar que l’organisme hagués tingut mai una intenció política i va agrair a la regidora Gemma Roura el costat que havia fet a l’entitat a les reunions amb les institucions.

L’empresa promotora de la pedrera renuncia al projecte
A final d’octubre l’empresa promotora de la pedrera va renunciar al projecte. Salvem Sant Aniol va manifestar la seva alegria per la notícia, però els seus membres van declarar que estarien “alerta” davant la possibilitat d’instal•lar una altra pedrera al terme municipal, o bé un abocador.

La plataforma considerava que la decisió de l’empresa va ser causada per la mobilització veïnal i per la prohibició de tota activitat minera al municipi. Per la seva banda, Promsa declarava no estar interessada a fer cap pedrera a la zona, ja que el tipus de minerals que hi ha a la Barroca no els interessava. Promsa va reconèixer que va presentar una sol•licitud d’investigació a la Direcció General d’Energia i Mines de la Generalitat, però segons aquesta només era per fer unes de les prospeccions que fan habitualment a tot el territori català.

Després d’aquest episodi Salvem Sant Aniol es manifestava a favor d’un creixement més sostenible a la vall de Llémena i es comprometia a donar suport a propostes per enfortir el turisme rural. A més, es posava com objectiu habilitar un carril bici entre Girona i les Planes d’Hostoles.

Més informació
salvemsantaniol.bloc.cat
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Garrotxa