Dissabte 16 de Gener de 2021
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
MILLORA URBANA DELS BARRIS CENTRALS DE SANTA COLOMA DE GRAMENET

Maria Xalabarder

Actualitzat a 31/12/2008

L’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet continua el procés de millora urbana del nucli antic de la ciutat iniciat l’any 1997. D’una banda, s’enllesteix el PERI de Santa Coloma Vella II i, de l’altra, els barris centrals resulten escollits en la cinquena convocatòria de la Llei de barris. La Generalitat atorga 7,51 MEUR a l’Ajuntament per a un projecte d’intervenció integral a la zona.


Santa Coloma de Gramenet està situada al Barcelonès Nord i el 2008 registra una població de 117.336 habitants. El municipi està plenament integrat en la trama i en les dinàmiques del continu urbà metropolità.

La ciutat arrossega, encara, els dèficits de qualitat urbanística que són conseqüència d’un creixement intensiu i desorganitzat registrat durant les dècades dels seixanta i els setanta del segle passat, com a conseqüència de l’arribada massiva d’immigrants procedents del sud d’Espanya. Diversos barris pateixen una forta manca d’equipaments i d’espais simbòlics, s’hi reuneixen habitatges de baixa qualitat constructiva i és manifesta una escassetat de serveis de lleure i comerç.

El barris centrals de Santa Coloma agrupen un conjunt heterogeni de teixits urbans, tant pel seu origen com per la seva configuració morfològica: el nucli més antic de la ciutat data del segle IX però es desenvolupa sobretot als segles XVIII i XIX, i s’hi agrupen els barris del Centre, el Cementiri Vell i Can Mariner. D’etapes més recents són les barriades de Riera Alta, Riu Nord, Riu Sud i el Llatí. Tots plegats sumen gairebé la meitat dels habitants del municipi. En la darrera dècada, s’hi ha constatat l’arribada d’una nova onada immigratòria, aquest cop procedent de països extracomunitaris. Simultàniament hi ha hagut un progressiu abandó d’habitatges amb el consegüent deteriorament dels edificis i, alhora, i la sobreocupació d’alguns pisos en deficients condicions d’higiene i salut. Tot plegat ha generat un afebliment de la cohesió social en aquesta zona.

Ja des dels anys seixanta, els successius governs democràtics, amb el suport actiu de les diverses entitats veïnals, van iniciar un procés continu de millora de la qualitat urbana i socioeconòmica de la ciutat. El març del 1999, el document “Santa Coloma segle XXI: eixos estratègics de desenvolupament” va constituir una primera proposta consensuada entre tots els agents per assolir majors nivells de benestar a la ciutat. D’ençà d’aleshores, s’han dut a terme diversos projectes de millora urbana com el PARC FLUVIAL DEL BESÒS l’any 2004, o, més recentment, la MILLORA URBANA DELS BARRIS DE LA SERRA D’EN MENA o la TRANSFORMACIÓ URBANA DE CAN ZAM o més recentment la LÍNIA 9 i l'intercanviador de la Sagrera).

Continua l’execució del PERI Santa Coloma Vella II
L’any 1997 l’Ajuntament va iniciar la redacció d’un pla de reforma interior del nucli antic de la ciutat, conegut com PERI Santa Coloma Vella II. Aquest s’emmarcava en un ambiciós pla de vertebració de la trama urbana a partir de la creació d’un eix comercial que travessaria la ciutat i crearia així una nova zona residencial i de serveis de qualitat. L’operació global tenia un cost total de gairebé 54 MEUR.

La transformació del centre històric preveu la prolongació del passeig de Mossèn Jaume Gordi per establir una connexió directa entre l’església Major, la plaça de la Vila i la rambla de Sant Sebastià, així com la pacificació i la conversió en zona de vianants de diversos carrers. L’operació urbanística també inclou aixecar sis edificis i un centre lúdic i comercial ubicat en un edifici singular de més de 30 m d’alçada i de tretze plantes, conegut popularment com "el Pirulí". Aquest complex oferirà un total de 400 places d’aparcament, 5.000 m2 de superfície comercial i dotze sales de cinema amb capacitat per a 2.000 espectadors. En total es crearan uns 200 habitatges per a la venda i per al reallotjament de les 26 famílies afectades pel pla.

El març del 2004 l’Ajuntament de Santa Coloma i la promotora Construcciones Ortega, propietària de la majoria de les finques afectades pel pla urbanístic, van subscriure un conveni per executar les obres de remodelació del centre de la ciutat (MILLORA URBANA DEL NUCLI ANTIC DE SANTA COLOMA DE GRAMENET). L’Ajuntament va cedir a la constructora l’explotació del subsòl públic per fer el centre lúdic mitjançant una concessió de cinquanta anys. La concessió comportava la construcció, explotació i manteniment del complex, que tindrà 6.275 m2 per a aparcament, 2.799 m2 per a sales multicine i 2.753 m2 per a establiments comercials. A canvi, el promotor ha de fer-se càrrec de la prolongació del passeig, de les zones verdes i d’un equipament docent al carrer Sant Pere.

Al final d’any les obres estaven en avançat estat d’execució, però per al 2009 encara no se’n preveia l’acabament.

Ajuts de la Llei de barris per als barris centrals de Santa Coloma
El mes de juliol la Generalitat va resoldre la cinquena convocatòria de projectes del Programa de barris i àrees urbanes d’atenció especial en el marc de la LLEI DE BARRIS. La candidatura dels barris centrals de Santa Coloma va resultar un dels 22 escollits per al cofinançament, amb l’adjudicació de 7.512.967,58 euros per al projecte de millora.

El projecte presentat per l’Ajuntament, amb un pressupost total de 15.025.935,16 euros, donarà continuïtat a la tasca iniciada pel PERI Santa Coloma Vella II i, amb paraules del seu alcalde, Bartomeu Muñoz Calvet (PSC), “modernitzarà aquesta zona neuràlgica de la ciutat, reforçarà la seva xarxa d’equipaments i es posaran a l’abast serveis i recursos per millorar la vida de les persones”. Segons ell, “invertir al centre és fer barri i, alhora, fer ciutat”.

Es preveu un total de 22 actuacions de millora i transformació integral dels barris centrals colomencs per al període 2009-2012. L’objectiu és millorar i modernitzar l’espai immediat de les persones, l’espai públic, la creació de nous equipaments municipals, la potenciació del dinamisme comercial i la projecció econòmica i social d’aquests barris. Així, s’urbanitzaran diferents carrers (carrer de Balldovina, Sant Josep, Sant Ramon, Cultura, Sant Joaquim i Alps), a fi d’afavorir-hi la mobilitat dels vianants i la pacificació del trànsit rodat, es crearà un itinerari segur a la Torre Balldovina, es rehabilitarà el mercat Segarra i també es potenciarà la rehabilitació d’edificis i la instal•lació d’ascensors a les comunitats, entre altres diverses actuacions.

El projecte dedica una atenció molt especial al desenvolupament i progrés de les persones i a la convivència i benestar dels veïns. Es pretén, així, revertir les dinàmiques negatives cap a un espai de convivència normalitzada, propiciant una reactivació econòmica de la zona central i impulsant iniciatives que permetin fixar població o evitar-ne la fuga. En aquest sentit, es posarà en marxa un pla de dinamització comercial, programes per conciliar la vida laboral i familiar, programes per la igualtat de gènere i programes de desenvolupament de projectes laborals de les dones colomenques, entre altres. També s’inclou el recolzament de nens i adolescents per orientar-los en el seu futur professional, la potenciació dels mediadors per a la bona convivència, prevenció i seguretat, així com un pla de participació ciutadana per implicar els agents socials en el seguiment del Pla de barris de la zona central, i iniciatives per afavorir la sostenibilitat i el medi ambient, entre altres aspectes.

Per al 2009 s’esperava poder signar amb la Generalitat el conveni que fes efectiva la subvenció concedida.

Més informació
www.grame.net
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Barcelonès
Fotogaleria relacionada