Dimecres 5 d ' Agost de 2020
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
MILLORA URBANA DE VALLCARCA I EL COLL (BARCELONA)
Marc Sogues

Actualitzat a 31/12/2008

La millora urbana dels barris del nord del districte de Gràcia avança a ritmes diferents. A Vallcarca s’aprova un pla de millora urbana i s’enllesteixen els habitatges que serviran per reallotjar els afectats per les expropiacions realitzades per ampliar l’avinguda de Vallcarca. El projecte, però, no convenç molts veïns, que en denuncien la lentitud i la manca de concreció dels terminis, així com un suposat tracte de favor de l’Ajuntament a les empreses immobiliàries. Per la seva banda, al barri del Coll es comencen a desenvolupar algunes de les accions previstes al projecte d’intervenció integral del barri, al qual l’any 2007 s’havia concedit una ajuda de la Llei de barris.


Antecedents 2007

Articles posteriors 2010

Vallcarca és un barri de Barcelona que forma part del districte de Gràcia. Situat entre el turó del Putget i el del Coll, s’estructura a l’entorn de l’avinguda de Vallcarca (anomenada avinguda de l’Hospital Militar fins a l’any 2006) i del carrer Esteve Terrades i s’estén des de la PLAÇA DE LESSEPS fins a la d’Alfonso Comín. Tot i que l’any 1976 el Pla general metropolità (PGM) ja va formular una primera proposta de reforma urbana d’aquesta zona, el projecte no es va arribar a concretar fins que l’any 2002 es va aprovar una modificació d’aquest mateix pla per l’àmbit de l’avinguda de l’Hospital Militar-Farigola que preveia convertir l’eix central del barri en un gran passeig amb habitatges nous, serveis públics i zones verdes. Per fer-ho calia eixamplar la via en el tram entre Lesseps i el viaducte de Vallcarca demolint diversos immobles, per la qual cosa, entre els anys 2002 i el 2008, l’Ajuntament va haver de fer front a diversos contenciosos per l’expropiació de les finques afectades. Paral•lelament, el consistori va iniciar l’elaboració d’un pla de millora urbana (PMU) del barri i va començar, l’any 2007, la construcció de nous habitatges a la mateixa avinguda per a reallotjar els expropiats.

El barri del Coll, limítrof amb el de Vallcarca pel seu extrem sud, està situat a uns 300 m sobre el nivell del mar, a l’extrem nord-oriental del districte de Gràcia. S’estén al peu del turó del mateix nom, a ambdós cantons del curs alt de l’antiga riera de la Farigola. Es tracta d’un barri de forts pendents, que té l’avinguda de la Mare de Déu del Coll com a principal eix vertebrador i que està envoltat pel parc de la Creueta del Coll, el parc del Carmel i el parc Güell. El juliol de 2007 el Departament de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP) va concedir al Projecte d’Intervenció Integral al barri del Coll una ajuda en el marc de la LLEI DE MILLORA DE BARRIS. Amb un pressupost total de 15,7 MEUR, aquest pla es proposava adequar el teixit urbà deteriorat i dotar-lo de nous espais de relació, alhora que millorar la connectivitat i accessibilitat per fomentar rehabilitació residencial i la cohesió social. Es preveia que s’havia d’executar al llarg dels 5 anys posteriors.

Llum verd al PMU del barri de Vallcarca
A final de setembre, l’Ajuntament va enllestir el PMU del barri de Vallcarca, que a començament de desembre va rebre l’aprovació del districte de Gràcia i de la Comissió d’Urbanisme de Barcelona. El Pla ordenava el sector delimitat per l’avinguda Vallcarca, el viaducte de Vallcarca, la plaça de Mons i els carrers de la Farigola, Cambrils i Gustavo Bécquer, i conservava els límits d’edificabilitat previstos en la modificació del planejament de la zona que es va aprovar el 2002. Això significava més de 3.500 m² d’habitatge de nova construcció distribuïts en cinc edificis, tant de renda lliure com socials, d’altures que oscil•laven entre la planta baixa més un pis, a la planta baixa més quatre pisos. En un dels extrems del sector, el del triangle entre l’avinguda i els carrers de Cambrils i Farigola, es preveia aixecar un sisè bloc de planta baixa més tres i planta baixa més cinc, destinat exclusivament a la promoció pública. Es preveia la creació de zones verdes a l’entorn de les noves edificacions i l’obertura d’un vial per connectar aquesta nova àrea residencial amb els jardins de Maria Baldó, situats al vessant sud del turó del Coll. Perpendicular a aquest vial se’n projectava un altre de més ample per connectar amb la zona nord de Vallcarca i que tindria finalment un pendent més suau – d’entre el 8 i el 12%– del que es preveia en la modificació del PGM de 2002. Aquest canvi permetria mantenir la boca de l’estació de metro de Vallcarca (L4) del costat Besòs, que en la versió del 2002 desapareixia.

Una reforma polèmica
Tot i que a final de l’any 2008 es van acabar les obres d’un bloc de 40 habitatges situat entre l’avinguda de Vallcarca i la de la República Argentina que serviria per reallotjar els desallotjats per les expropiacions del sector del carrer Farigola, l’operació de millora urbana continuava generant el descontentament d’alguns veïns, que entenien que el PMU seguia sense concretar els terminis d’execució de les obres previstes, amb la qual cosa es contribuïa a la continuïtat del procés de degradació del barri. Els veïns denunciaven, a més, que les compensacions econòmiques que els oferia l’Ajuntament eren insuficients i que s’estava produint un tracte de favor del consistori envers les empreses immobiliàries. En aquest sentit, a mitjan octubre, la plataforma veïnal Salvem Vallcarca va denunciar que l’Ajuntament havia expropiat la finca situada al número 7-23 del carrer Gustavo Bécquer, propietat de l’empresa Marial S.A. (filial de Núñez y Navarro), per un import quatre vegades superior al que l’empresa havia pagat per la parcel•la l’agost del 2003. L’Ajuntament, però, va adduir que el preu d’expropiació l’havia fixat el Jurat d’Expropiació de Catalunya, un organisme que depèn del Departament de Governació, i que ho havia fet en aplicació de la normativa vigent.

D’altra banda, a final d’octubre es va produir el desallotjament de l’Ateneu Popular de Vallcarca, que havia de ser derruït per la construcció d’un nou vial que comunicaria l’avinguda de Vallcarca amb la de la República Argentina. La desocupació va acabar amb enfrontaments entre la guàrdia urbana i el col•lectiu okupa que havia gestionat aquest espai durant dotze anys.

La millora urbana del Coll avança
A la primeria d’abril, l’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, i el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, van signar el conveni pel qual es destinaven 15,7 MEUR al barri del Coll en virtut de la Llei de barris. Uns dies més tard, es va constituir la comissió de seguiment veïnal del Pla de millora i es va presentar el Pla d’intervenció integral del barri en dues sessions que van tenir lloc els mesos de maig i juny.

Un dels projectes prioritaris durant el 2008 va ser la instal•lació de dos trams d’escales mecàniques als carrers de Móra la Nova i Jaume Cabrera, que es va aprovar a final de març. Atesa l’amplada dels carrers, finalment es va optar per instal•lar una única escala de dues direccions (pujada i baixada), que seria la primera d’aquestes característiques de la ciutat de Barcelona. El pressupost del projecte era de 3,85 MEUR i l’Ajuntament estimava que el sistema d’escales reversibles suposava un estalvi de més d’un 50% respecte a la instal•lació de dues escales.

A començament de juny es va acabar la restauració de la finca San Salvador, una residència d’estiu d’estil modernista construïda l’any 1909 i obra de l’arquitecte Josep Maria Jujol. Aquesta restauració, que havia començat l’any 2006 i que va executar l’Institut del Paisatge Urbà i la Qualitat de Vida, s’emmarcava dins els propòsits d’aconseguir dotar el barri de més equipaments. Concretament es preveia que la instal•lació serviria com a espai de divulgació i foment del patrimoni històric i potenciador d’itineraris culturals per al Coll i que acolliria una mostra sobre l’obra de Jujol, així com la seu del Taller d’Història de Gràcia.

D’altra banda, a mitjan juny, l’ajuntament, amb els vots del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i d’Iniciativa per Catalunya-Verds (ICV), va aprovar una proposta de modificació del PGM per a la remodelació i millora de l’àmbit del Portell que afectava 41.825 m2 entre els carrers del Torrent del Remei, Pau Ferran, Tirso, Portell i Riu de la Plata. Els objectius de la modificació eren l’ordenació del sostre residencial per tal de resoldre els teixits edificatoris inacabats o els teixits edificatoris a substituir (cosa que suposava enderrocar vint habitatges però mantenir el 94% de les parcel•les existents), millorar l’estructura viària interna i construir nous equipaments, encara per concretar.

De cara al 2009, a Vallcarca s’esperava que continuessin les negociacions amb els veïns i les expropiacions, així com la demolició dels primers edificis expropiats. També es preveia la inauguració de la plaça Lesseps durant el primer trimestre de l’any. Al Coll, s’esperava que es continuessin desenvolupant els projectes inclosos al Programa de barris. Per al 2009, es preveia culminar els treballs d’instal•lació de les escales mecàniques, la renovació dels carrers Funosa-Llusà-Pineda, la urbanització de la plaça de la Laguna de Lanao i l’obertura del centre cívic del Coll de l’edifici de l’antiga editorial Bruguera.

Més informació
avvbarri-coll.blogspot.com
www.bcn.es/paisatgeurba
w3.bcn.es/fitxers/gracia/lleibarrisgracia.688.pdf
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéame
Fotogaleria relacionada