Dissabte 8 d ' Agost de 2020
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
MILLORA URBANA DE LA COLÒNIA SEDÓ (ESPARREGUERA)

Albert Barrientos

Actualitzat a 31/12/2008

El procés iniciat amb el Pla director urbanístic de les colònies del Llobregat
redactat el 2005 i aprovat definitivament el 2007 dóna els primers fruits concrets amb la posada en marxa del Pla especial urbanístic de la Colònia Sedó i del Pla de milora urbana (PMU) residencial i industrial. Aquests, seguint les directrius del Pla d’ordenació urbanística municipal (POUM) d’Esparreguera, seran els instruments per rehabilitar i reconstruir la fesomia d’aquesta important colònia industrial del Llobregat..

Les colònies industrials construïdes al llarg del segle XIX resseguint les aigües del riu Llobregat tenen en la Colònia Sedó (Baix Llobregat) una de les representants més antigues, més ben conservades i de més capacitat industrial i residencial. Es troba ubicada al nord del nucli d’Esparreguera i a uns 35 km de Barcelona. Aquest centre industrial inicià el seu camí l’any 1846 quan Miquel Puig comprà el molí del costat del riu, i entrà en funcionament el 1850 produint filades i teixits de cotó. Després d’uns anys d’engrandiment i expansió, amb la construcció de la presa i la incorporació de turbines, un cop acabada la Guerra Civil ja es comencen a notar els primers problemes, dificultats que s’incrementen amb la crisi dels anys setanta i que obliguen al tancament l’any 1980. Amb tot, avui la colònia encara és un dels polígons industrials més importants del municipi, amb nombroses petites i mitjanes empreses, i presenta un petit sector residencial, amb uns 120 habitants dels més de 20.000 del municipi que en conjunt conserva notablement l’antiga fesomia colonial. Tot plegat la fa única a Europa.

La colònia vol reviure
L’estat de la part residencial i dels edificis històrics d’aquesta important colònia industrial van patir un abandonament continuat des del tancament de la fàbrica. Aquest fet va portar a la degradació continuada de les seves estructures fins a arribar a un punt en què la rehabilitació integral era obligada per part del municipi per raons d’utilitat i interès social.

Amb aquest fi, el 21 de març de 2003 s’inicià el procés de recuperació de la Colònia Sedó a través de la signatura d’un conveni de col•laboració materialitzat entre conseller del Departament de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP) d’aleshores, Felip Puig (Convergència i Unió, CiU), i l’alcalde d’Esparreguera, Xavier Sitjà, del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), pel qual l’Institut Català del Sòl (INCASÒL) es convertia en propietari dels edificis i terrenys de la colònia i els seus voltants per dur a terme la promoció d’uns 65 habitatges i aparcaments, operació clau per desplegar un projecte l’objectiu del qual era rehabilitar l’entorn i recuperar un espai històric cabdal per al municipi i respondre a la finalitat, també, de ser declarat patrimoni comú de la humanitat per la UNESCO.

El gener del 2005, l’INCASOL i l’Ajuntament d’Esparreguera van iniciar l’ordenació del sòl de nova planta i la rehabilitació i reconstrucció dels edificis històrics de la colònia a través del desenvolupament del Pla d’ordenació urbanística municipal (POUM) d’Esparreguera que qualificava el sector de la Colònia Sedó com a sòl urbà i que obligava a intervenir-hi mitjançant un pla especial urbanístic (PE 05). A més, es definia que els criteris generals d’intervenció serien fixats pel Pla director de la Colònia Sedó.

L’objectiu del Pla especial havia de ser coordinar les actuacions urbanístiques i assolir la rehabilitació integral de la colònia com a barri d’habitatges, sector industrial i lloc d’interès històric i paisatgístic, a la vegada que el POUM preveia també la redacció d’un pla de millora urbana (PMU-05.1) per al sector residencial i un pla de millora urbana per a la zona industrial (PMU-05.2).

Comencen les obres
El 18 de març de 2008 la Junta de Govern Local d’Esparreguera aprovà el projecte de portada d’aigua a la colònia, obres que assumia l’INCASOL, que ja les tenia adjudicades, a través de la concessió administrativa a l’empresa local Aigües Vidal. A la vegada, el regidor d’Urbanisme i Habitatge de l’Ajuntament d’Esparreguera, Iñaki Andrés, de l’Entesa pel Progrés (EP), anunciava la propera aprovació del Pla especial “procés de millora de la Colònia Sedó que dignifica, consolida i revalora un espai amb unes característiques històriques, culturals i socials molt rellevants per a Esparreguera i els seus habitants”. El mes de juny s’habilità un punt d’atenció a la colònia i una línia telefònica directa per acollir i resoldre les qüestions plantejades pels afectats pel projecte de remodelació.

L’aprovació definitiva del Pla especial, el Pla de millora urbana del sector residencial de la Colònia Sedó i el conveni amb l’INCASÒL per executar les obres arribà el 17 de juliol de 2008, amb la qual cosa quedà obert el procés per renovar i rehabilitar aquesta important colònia amb un projecte pioner que ha engrescat diferents empreses privades per comprar i rehabilitar altres colònies industrials de Catalunya.

L’agost del 2008 es van iniciar els primers enderrocs per fer realitat el projecte. L’11 d’aquest mateix mes, l’empresa pública encarregada d’executar les obres de rehabilitació i construcció, Remodelacions Urbanes, SA (REURSA), filial de l’INCASÒL, va enderrocar els blocs 2 i 3 del carrer Sant Martí que ja eren deshabitats, retirà les línies elèctriques aèries, que s’havien de soterrar, i inicià les obres per a l’abastiment d’aigua al recinte, obres aquestes últimes que no finalitzaren fins al desembre. El president de l’Associació de Veïns de la colònia, Juan Flores, destacava que “estem molt satisfets. Veure les màquines pel poble ens fa molta il•lusió, vivíem en unes condicions molt dolentes”.

Al setembre van continuar les obres, amb l’enderroc del bloc 1 del mateix carrer Sant Martí, seguit pels carrers Santa Elisa i Santa Adela, espai alliberat on es construiran els nous habitatges promoguts per l’INCASÒL.

Aquest pla de millora preveu la construcció de 229 habitatges, amb 138 de protecció oficial, dels quals 38 es rehabilitaran i es destinaran a les 50 famílies d’antics treballadors que encara hi viuen i que seran reallotjats per REURSA en habitatges rehabilitats o apartaments llogats en el nucli de la població mentre durin les obres. Del total, 90 habitatges es refaran conservant la fesomia històrica, 101 seran construïts de nova planta amb estil lliure i de promoció privada, 65 els construirà l’INCASOL per vendre i llogar i 35 habitatges més seran edificats per diferents cooperativistes sindicals, amb un cost global d’uns 12 MEUR. Per altra banda, el projecte també inclou un acord entre el Ministeri de Cultura, el Departament de Cultura de la Generalitat i l’Ajuntament d’Esparreguera per restaurar l’antiga església, construïda el 1892, que funcionarà com a centre cultural i de convencions i, a més, l’INCASÒL recuperarà el “jardí de l’amo”, per obrir la Colònia al Llobregat, i n’urbanitzarà els carrers.

Aquestes obres es preveu que s’allarguin durant uns vuit anys, tot i que els responsables afirmen que en dos anys ja s’hi veuran els primers resultats.

Més informació
INCASÒL, Pla especial urbanístic de la Colònia Sedó, Esparreguera (Baix Llobregat), Generalitat de Catalunya, Àrea de Planificació i Gestió, febrer del 2006.
www.aesparreguera.com
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Baix Llobregat
Fotogaleria relacionada