Dilluns 28 de Setembre de 2020
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
MAGATZEM TEMPORAL DE RESIDUS NUCLEARS
Marc Sogues

Actualitzat a 31/12/2008

A començament de març, el Parlament aprova una moció en contra de la instal•lació del magatzem temporal centralitzat (MTC) a Catalunya, amb els vots de CiU, ERC i ICV-EUiA. A mitjan juliol, ENRESA adjudica la construcció d’un magatzem individual a Ascó, cosa que desperta les suspicàcies dels ecologistes, que temen que aquesta instal•lació serveixi per allargar la vida útil de la central i que sigui un primer pas per acabar construint l’MTC a Ascó. L’alcalde del municipi no descarta aquesta possibilitat, per bé que el Govern manté ferm el rebuig a la instal•lació, tot i que el conseller Castells recorda que és l’Estat qui té la responsabilitat de decidir-ne la ubicació definitiva.


Antecedents 2006, 2007

Articles posteriors 2010

La proximitat al punt de saturació de les piscines d’emmagatzematge de les centrals nuclears espanyoles i la previsió del retorn dels residus de Vandellòs 1* (Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Baix Camp) van fer que l’any 2005 el Govern espanyol es plantegés la necessitat de construir un magatzem temporal centralitzat (MTC) on dipositar tots els residus nuclears d’alta activitat de l’Estat. Per això, l’any 2006 es va crear una comissió interministerial encarregada de trobar un emplaçament per a la instal•lació.

Per fer més atractiu el projecte, el Ministeri d’Indústria proposava construir al municipi receptor un centre tecnològic de recerca sobre residus nuclears, que gestionaria l’Empresa Nacional de Residus Radioctivos (ENRESA), i un viver d’empreses locals que gestionaria l’ajuntament. El magatzem faria 278 m de llarg, 78 d’ample i 26 d’alt, i es preveia que costaria 540 MEUR. A més, segons ENRESA, el magatzem suposaria una inversió total de 700 MEUR i la creació de 110 llocs de treball.

A començament del 2007 els membres de l’Associació de Municipis en Àrees de Centrals Nuclears (AMAC) es van comprometre a proposar un candidat si es mantenien les retribucions econòmiques que rebien per acollir residus radioactius. Tanmateix, davant la proximitat de les eleccions espanyoles del març del 2008, es va ajornar l’obertura del període de presentació de candidatures i l’any va acabar sense cap candidat oficial.

Davant la possibilitat que algun dels municipis catalans que tenen centrals nuclears acabés acollint el magatzem, l’any 2006 diverses organitzacions ecologistes van crear la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC). Aquesta plataforma va promoure una campanya perquè les administracions locals i del Govern de la Generalitat es manifestessin en contra de la instal•lació del magatzem a Catalunya. Al final de 2007 ja eren 55 els municipis que ho havien fet, 38 del Camp de Tarragona i la resta de les Terres de l’Ebre, i sumaven el 58% de la població de la província de Tarragona. Tanmateix el Parlament continuava sense debatre la qüestió.

El Parlament, contrari a l’MTC
A mitjan juliol del 2007 els grups parlamentaris d’Iniciativa per Catalunya-Verds-Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUiA) i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) havien presentat una proposta de resolució contra la ubicació de l’MTC a Catalunya que no es va debatre al Parlament, cosa que va provocar reiterades queixes d’ambdós partits i de la CANC. Finalment, però, a la primeria de març del 2008 la proposta va ser debatuda i aprovada amb els vots a favor de Convergència i Unió (CiU), ERC i ICV-EUiA, els vots contraris del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i el Partit Popular (PP) i l’abstenció del Grup Mixt.

S’adjudica la construcció d’un magatzem individual a Ascó
Davant del fet que les piscines d’emmagatzematge de la central nuclear d’Ascó (Ribera d’Ebre), es preveien saturades per al 2011 i atesa la indefinició del projecte de l’MTC, a mitjan abril ENRESA va optar per treure a concurs les bases per dissenyar un magatzem temporal individual (MTI) per al combustible gastat dels dos reactors d’Ascó. A mitjan juliol ENRESA va adjudicar la contractació del disseny a l’empresa nord-americana Holtec International, per un import de 17,5 milions de dòlars (gairebé 12 MEUR).

La nova instal•lació seria un magatzem en sec (és a dir, sense piscines), a l’aire lliure, construït sobre una llosa de formigó, i consistiria en tres contenidors modulars de 150 t cadascun. Segons ENRESA, els contenidors presentaven el doble avantatge que, d’una banda, oferien garanties d’emmagatzematge segur durant un període mínim de cinquanta anys i de l’altra, eren transportables i, per tant, podrien moure’s cap a l’MTC quan aquest es construís. Es preveia que l’MTI d’Ascó seria operatiu el febrer del 2011. Enresa va desvincular aquest projecte de la futura construcció de l’MTC, remarcant que la funció de l’MTI era d’albergar únicament els residus dels reactors d’Ascó i va recordar que tant l’MTI com l’MTC eren instal•lacions previstes en el sisè pla general de residus radioactius.

Arran de la convocatòria del concurs per al disseny de l’MTI, l’AMAC va advertir que no acceptaria la construcció d’un sistema d’emmagatzematge modular transportable a l’emplaçament de la central nuclear d’Ascó si no era com a magatzem pont, és a dir, que els residus s’hi dipositessin durant únicament un o dos anys, per després traslladar-los a l’MTC.

La construcció de l’MTI xocava de ple amb la filosofia de la nova cultura de l’energia defensada pels grups ecologistes, que continuaven demanant el tancament i desmantellament de les tres centrals nuclears catalanes en el moment que expirés l’autorització d’explotació vigent (2011 Ascó 1 i Ascó 2, i 2010 Vandellòs 2). Els ecologistes opinaven que augmentar la capacitat d’emmagatzematge de combustible irradiat representava en la pràctica acceptar que es prorrogaria la vida útil de les centrals. A més, temien que el nou dipòsit d’Ascó s’acabés convertint en un magatzem permanent.

D’altra banda, la CANC argumentava que el fet que vuit dels tretze municipis dels voltants de la central nuclear d’Ascó no haguessin aprovat mocions contra l’MTC havia estat un factor clau perquè ENRESA hi construís la instal•lació, per la qual cosa va instar de nou a mostrar el seu rebuig als ajuntaments d’Ascó, Garcia, Móra la Nova, la Palma d’Ebre, Riba-roja d’Ebre, la Torre de l’Espanyol i Vinebre, tots ells de la comarca de la Ribera d’Ebre..

El magatzem centralitzat, a Ascó?
Al final de juliol, Ecologistes en Acció va fer públic que el Govern estatal tenia quatre candidats per acollir el magatzem, dos dels quals, eren municipis de l’àrea de Vandellòs i Ascó. El MITC va desmentir aquesta possibilitat, assegurant que no havia obert el termini de presentació de candidatures ni tenia constància de l’oferiment de cap municipi.

A principi de setembre l’AMAC va anunciar que es comprometia a participar en la recerca d’un municipi candidat, ja que considerava lògic que la instal•lació es construís en un dels seus municipis, si bé va recordar que això no significava que el magatzem s’hagués de construir a Catalunya i que, en qualsevol cas, era una decisió que havia de ser consensuada entre els membres de l’associació.

Malgrat això, a mitjan octubre, l’alcalde d’Ascó, Rafael Vidal (CiU), va afirmar que no descartava la candidatura d’aquest municipi, cosa que va provocar la reacció dels grups ecologistes i dels partits polítics. Els primers van considerar que es tractava d’una maniobra tàctica per millorar la situació d’Ascó i situar-lo per davant de les opcions de Zorita (Càceres) i Trillo (Guadalajara), la primera amb una central en procés de desballestament i la segona amb un magatzem individual en actiu. Pel que fa als partits, la diputada d’ERC Marta Cid va respondre a Vidal que un ajuntament no podia prendre una decisió d’aquest tipus sense tenir en consideració el parer dels municipis veïns i va demanar que la qüestió de l’MTC s’abordés des d’una òptica territorial, no municipal. Uns dies més tard, el conseller d’Economia, Antoni Castells (PSC), va assegurar que el Govern no avalaria la instal•lació de l’MTC a Catalunya si aquest no tenia el consens polític i territorial necessari, i si no hi havia garanties absolutes de seguretat. En aquest sentit, el conseller va recordar que el Govern donava estricte compliment a la resolució del Parlament contrària al dipòsit aprovada el mes de març, si bé també va recordar que la decisió sobre la ubicació definitiva del magatzem era responsabilitat del Govern espanyol.

A mitjan novembre, després d’una reunió d’alcaldes de la Ribera d’Ebre per tractar la qüestió de l’MTC, el president del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Josep Solé (PSC), va manifestar que cap dels catorze alcaldes de la comarca havia manifestat ni insinuat la possibilitat de presentar el seu municipi a la convocatòria per acollir la instal•lació.

L’any es va tancar sense cap previsió de data per a l’obertura de la convocatòria perquè els municipis presentessin la sol•licitud per albergar el magatzem i sense cap candidat oficial.

Més informació
blogcanc.blogspot.com
ecologistesenaccio-cat.pangea.org/temes/nuclear/nuclear.htm
www.amac.es

*A partir del 31 de desembre de 2010 havien de començar a retornar els prop de 700 m3 de combustible gastat de la central nuclear de Vandellòs 1 que es van enviar a França a final de la dècada dels noranta en el moment de desmantellar la central. En cas que el retorn no fos possible, l’Estat espanyol hauria d’assumir el pagament a França d’una penalització diària de 50.000 €.
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéame