Diumenge 12 de Juliol de 2020
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
EURODISTRICTE DE L'ESPAI CATALÀ TRANSFRONTERER
Xavier Crehuet

Actualitzat a 31/12/2008

L’Espai Català Transfronterer inclou més d’un milió d’habitants de les Comarques Gironines i la Catalunya Nord. S’impulsa el 2006 amb l’acord marc de cooperació transfronterera i el 2007 amb la Declaració de Ceret. L’eurodistricte avança amb la reunió del Comitè de Pilotatge on es presenta el llibre blanc i se’n marca el full de ruta. Dos projectes transfronterers destacats són l’hospital i l’escorxador de la Cerdanya.

El 29 de juny de 2006, la Generalitat de Catalunya i el Consell General dels Pirineus Orientals van signar a Perpinyà un acord marc de cooperació transfronterera. En aquest sentit es van marcar com a objectiu estructurar globalment aquest espai amb la creació d’un eurodistricte, un organisme de gestió comú a totes les institucions de la zona, i així potenciar una unificació europea de proximitat.

L’Espai Català Transfronterer està format per les Comarques Gironines i la Catalunya Nord, que tenen històricament estrets lligams lingüístics i culturals malgrat formar part de dos estats diferents. Agrupa més d’un milió d’habitants, uns 450 municipis, té una extensió d’uns 10.000 km² i dues grans capitals com Girona i Perpinyà.

Pretenien impulsar una política compartida d’ordenació territorial i de desenvolupament local compartit, en una zona marcada per la futura arribada del Ferrocarril d’Alta Velocitat (FAV). Concretament, entre altres objectius transfronterers, volien crear línies de transports públics, un fons comú de suport a les iniciatives empresarials, vertebrar un mercat laboral comú, configurar una zona franca, formalitzar una xarxa de pols de competitivitat i tecnologia, incentivar mitjans de comunicació, dissenyar polítiques de promoció turística i cultural comunes o potenciar polítiques concertades en matèria d’ordenació rural, urbana i de medi ambient.

Arran de la signatura de la Declaració de Ceret, el 27 de juliol de 2007, es va posar en marxa un comitè de pilotatge, un òrgan de gestió encarregat d’estructurar jurídicament l’eurodistricte. La Generalitat de Catalunya, el Consell General dels Pirineus Orientals i els ajuntaments de Girona, Perpinyà i Ceret van firmar aquesta declaració. La voluntat era crear a mitjà termini un organisme interinstitucional col•legial de cooperació integrada dotat de capacitat jurídica i d’autonomia financera per implementar una política de governança territorial transfronterera. Al Comitè de Pilotatge s’hi van afegir més institucions, fins a arribar a 25, com ajuntaments, consells comarcals, la Diputació de Girona o associacions, entre d’altres.

Avança l’eurodistricte
Al juny la Generalitat de Catalunya i el Consell General dels Pirineus Orientals van aprovar la formalització del tercer conveni específic. Un conveni que preveia accions de promoció i difusió de la llengua catalana, iniciatives per permetre una frontera més permeable en matèria de difusió televisiva i també, entre d’altres, acords de cooperació en acció social, medi ambient i turisme.

Al novembre es va reunir a Girona el Comitè de Pilotatge de l’Eurodistricte de l’Espai Català Transfronterer. Durant la trobada es va presentar el llibre blanc de l'Eurodistricte que va concloure que hi havia molt desconeixement entre els pobles de banda i banda de la frontera, i una feble integració transfronterera. Per altra banda, es va marcar el full de ruta per a la seva consolidació amb objectius com dissenyar una estratègia de desenvolupament compartida, dur a terme polítiques transfrontereres de caire vertebrador, crear un lloc de concertació i una plataforma d’intercanvis per als diferents actors, assessorar i acompanyar els impulsors del projecte, i donar major visibilitat i projecció exterior al conjunt d’aquest espai. A més, es va aprovar el compromís de convertir l’organisme en un ens dotat de personalitat jurídica a través de la fórmula europea de l’Agrupació Europea de Cooperació Territorial.

L’hospital i l’escorxador transfronterers de la Cerdanya
Al desembre la Unió Europea (UE) va atorgar al projecte d’escorxador transfronterer de la Cerdanya una subvenció de 2,18 MEUR del Programa operatiu de cooperació territorial Espanya, França i Andorra (POCTEFA) segons va decidir la Comunitat de Treball dels Pirineus. L’escorxador s’havia de construir en uns terrenys del terme municipal d’Ur, a l’Alta Cerdanya, molt a prop dels límits amb Llívia. El projecte, que van presentar el Consell Comarcal de la Cerdanya i el Sindicat de l’Escorxador Cerdanya-Capcir, tenia un pressupost total de 3,6 MEUR.

Per altra banda, la Generalitat i el Consell Regional Lleguadoc-Rosselló impulsaven l’Hospital Transfronterer de la Cerdanya situat al Pla de Rigolisa de Puigcerdà, en uns terrenys cedits per l'Ajuntament. El projecte, que va néixer el 2003, havia de ser el primer hospital transfronterer de la Unió Europea. Al desembre les obres es van adjudicar per 23,1 MEUR i el mateix mes la Comunitat de Treball dels Pirineus hi va atorgar una ajuda de 18,6 MEUR.

El nou hospital havia de tenir uns 10.000 m² de superfície i una capacitat de 50 llits, ampliable a 72, el doble que la capacitat de l’hospital actual. L’equipament es dissenyava pensant en els 35.000 habitants de la Cerdanya i el Capcir, i els més de 150.000 que s’hi concentraven en els períodes de vacances.

Figueres, aspirant a ser-ne la seu
La ciutat de Figueres aspirava a ser la seu física de l'Eurodistricte de l'Espai Català Transfronterer. Al desembre tots els grups municipals van votar a favor d’una moció presentada per Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) en què es demanava la constitució d’un patronat per impulsar la candidatura de Figueres.

Els impulsors de l'Eurodistricte es van fixar la tardor del 2009 com a data per tenir enllestida la redacció dels estatus, i l’organització jurídica i financera del nou òrgan. Llavors els estats francès i espanyol l’havien d’avalar políticament.

Més informació

eurodistricte.blogspot.com
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéame