Divendres 24 de Novembre de 2017
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
ESTACIONS D'ESQUÍ I PLANS URBANÍSTICS DE BAQUEIRA-BERET I DERA TUCA (VAL D'ARAN)
Estació de Baqueira Mapa: Montse Ferrés
Xavier Basora-X3 Estudis Ambientals
Actualitzat a 31/12/2008

La temporada 2008-2009 comporta nous equipaments al complex Baqueira 1.500: dos hotels, un aparcament subterrani i el tram inicial d’un telecabina. Amb la crisi immobiliària s’atura la construcció de nous apartaments en aquest complex. D’altra banda, la Comissió Europea arxiva una denúncia de WWF/Adena contra l’ampliació de l’estació cap a la vall d’Àrreu un cop la zona s’ha inclòs a la Xarxa Natura 2000. Per produir més neu artificial, l’estació inicia els tràmits per construir un llac artificial prop del pla de Beret. Pel que fa a la reobertura de l’estació de la Tuca, l’Ajuntament de Viella aprova inicialment l’ampliació de la superfície residencial a la base de l’estació.

Antecedents: 2003, 2004, 2005, 2006, 2007

Articles posteriors 2009, 2015

L’estació d’esquí de Baqueira-Beret està situada a l’extrem més oriental de la Val d’Aran. En els últims anys havia iniciat diversos projectes d’ampliació, tant cap a la comarca del Pallars Sobirà com cap a l’interior de la Val d’Aran. Així mateix, impulsava nous desenvolupaments urbanístics com el del complex residencial i hoteler Baqueira 1.500.

Nous equipaments al complex Baqueira 1.500

El complex Baqueira 1.500, situat a la Val de Ruda i promogut per l’empresa Neu 1.500 SL, preveia la construcció de tres hotels de luxe, una pleta residencial amb 500 apartaments, 46 cases unifamiliars i un gran aparcament subterrani, a més d’un telecabina que connectaria el complex amb la cota 1.800 de l’estació d’esquí. Les obres del complex s’havien iniciat l’estiu del 2004.

El telecabina es va inaugurar a final del 2005, si bé una denúncia dels veïns afectats va obligar a fixar el punt de sortida del remuntador a la base de l’estació, situada a la cota 1.500, en lloc de vora l’aparcament subterrani, que és on estava previst inicialment. Superats els litigis judicials amb els veïns, la temporada 2008-2009 es va inaugurar el tram del telecabina que connectava l’aparcament amb la cota 1.500 de l’estació, i, des d’allà, fins a la cota 1.800.

L’aparcament subterrani, l’obertura del qual s’havia ajornat diverses ocasions, va entrar plenament en funcionament a final de novembre del 2008, coincidint amb l’inici de la nova temporada d’esquí. Aquest aparcament de tres plantes disposava de 1.400 places públiques i gratuïtes (llevat de quan el vehicle s’aparcava durant la nit o just al costat de l’accés al telecabina), a més de 1.500 places que havien comprat particulars, hotels i oficines.

L’inici de la nova temporada 2008-2009, que va avançar-se al 22 de novembre per unes nevades abundants, va coincidir també amb l’obertura de dos hotels de cinc estrelles al complex Baqueira 1.500 promoguts per les cadenes hoteleres AC i Santos. El tercer hotel previst, de quatre estrelles i promogut per la cadena Himàlaia, es pretenia inaugurar el gener del 2009.

Pel que fa als apartaments, fins al 2008 s’havien construït les dues primeres fases, amb uns 300 habitatges. A mitjan juny fonts properes a l’empresa promotora van apuntar que la construcció de la tercera fase, d’uns 100 apartaments, quedava aturada temporalment per la crisi del sector immobiliari. Tot i això, fonts de Residencial Baqueira van explicar al diari digital Vilaweb que el 30% de la tercera fase ja estava venuda.

La CE arxiva una denúncia per l’ampliació cap a la vall d’Àrreu

L’any 2002 es va aprovar el Pla especial per a l’ampliació de Baqueira-Beret cap a la vall d'Àrreu (Pallars Sobirà), si bé va quedar pendent d’execució a l’espera que s’aprovés la proposta final d’espais a incloure a la Xarxa Natura 2000.

El setembre del 2006 la Generalitat de Catalunya va aprovar la proposta definitiva dels espais de la XARXA NATURA 2000 segons la qual tota la vall d’Àrreu (1.734 ha) s’incloïa a l’espai Alt Pallars, catalogat com a zona d’especial protecció per a les aus (ZEPA) i proposat com a lloc d’interès comunitari (LIC). Malgrat això, el Departament de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP) va recordar que la inclusió d’un territori a la Xarxa Natura 2000 no era incompatible amb la construcció de remuntadors.

D’altra banda, l’any 2001 l’entitat ecologista WWF/Adena havia presentat una queixa a la Comissió Europea (CE) que denunciava que el projecte d’ampliació de l’estació vulnerava la legislació comunitària en matèria d’hàbitats i ocells. L’abril del 2008 la CE va respondre a WWF/Adena dient que, atès que la vall d’Àrreu s’havia inclòs a la Xarxa Natura 2000, no apreciava cap infracció del dret comunitari ambiental i per tant arxivava la denúncia. La CE també apuntava que el projecte que desenvolupés el Pla especial per a l’ampliació de Baqueira-Beret, en cas que es tramités, s’hauria de sotmetre a un procediment d’impacte ambiental d’acord amb la legislació.

La interpretació d’aquest comunicat de la CE va ser diferent segons les parts. Per a la Institució de Ponent per la Conservació i l'Estudi de la Natura (IPCENA), la CE no donava suport a l’ampliació de Baqueira-Beret cap a la vall d’Àrreu, atès que certificava la protecció de la zona i, en cas que el projecte se sotmetés a una avaluació d’impacte ambiental, es demostraria la seva incompatibilitat amb la conservació d’hàbitats i espècies prioritàries com l’ós bru. En canvi, sectors favorables a l’ampliació van considerar que el comunicat donava llum verd al projecte.

Baqueira-Beret vol construir tres llacs artificials
Per tal d’aprofitar l’aigua sobrant de primavera i reutilitzar-la a l’hivern per produir neu artificial, l’estació d’esquí considerava necessari crear tres llacs artificials, un de grans dimensions –d’1 km de llarg per 250 m d’ample– a la zona de l’Orri, propera al pla de Beret, i 2 més de més petits al sector d’Argulls. A final de setembre del 2008 l’Ajuntament de Naut Aran va aprovar la llicència per fer les obres, si bé per iniciar-les l’estació necessitava altres permisos de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) i del DPTOP.

IPCENA es va mostrar contrària a la construcció d’aquest “macroembassament” al pla de Beret, ja que provocaria un impacte greu en el paisatge d’una zona protegida i afectaria hàbitats i espècies sensibles com la llúdriga. A més, l’entitat ecologista considerava que els càlculs dels gruixos necessaris de neu artificial fets per l’estació eren excessius i va demanar-li que canviés els canons de neu per uns de nova generació, que consumeixen menys energia i aigua, i, com a última possibilitat, que construís dipòsits d’emmagatzematge d’aigua subterranis, menys impactants. Per la seva part, Baqueira-Beret considerava que el nou llac de l’Orri no comportaria cap impacte visual perquè se situaria en una zona enclotada i no afectaria el cabal dels rius. L’alcalde de Naut Aran, César Ruiz-Canela, preveia la possibilitat de treure un rendiment turístic al llac de l’Orri, ja que s’hi podrien practicar esports nàutics.

Nous passos per reobrir la Tuca
L’estació d’esquí de la Tuca, situada al municipi de Vielha e Mijaran, havia estat oberta entre els anys 1974 i 1989. A mitjan abril del 2007, l'Ajuntament de Vielha i la societat Tucarán Resort, del grup immobiliari Hoque, van signar un conveni de col•laboració per garantir la viabilitat tècnica, urbanística i econòmica del projecte de reobertura de l’estació d’esquí. La inversió inicial prevista era de 45,5 MEUR. Per finançar-la, l’empresa esperava que l’Ajuntament ampliés la superfície residencial prevista a Betren –nucli proper a Vielha del qual sortiria un telecabina de 8 places– per poder-hi construir 562 habitatges, diversos hotels i equipaments comercials, i un aparcament de 1.700 places.

A mitjan juny 2008, el ple de l’Ajuntament de Vielha e Mijaran va aprovar inicialment i per unanimitat una modificació de les normes subsidiàries de planejament amb el corresponent informe de sostenibilitat ambiental. Aquesta modificació, un cop aprovada definitivament, és la que permetria ampliar la superfície residencial i d’equipaments al nucli de Betren. Segons l’acord del ple, la modificació del planejament quedava condicionada a desenvolupar conjuntament el pla parcial del sector residencial i el pla especial de la nova estació d’esquí. La intenció de Tucarán Resort era començar els nous habitatges, dels quals 112 serien de protecció oficial, durant l’any 2009.

Més informació

www.baqueira.es
www.baqueiraberet.net
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Fotogaleria relacionada