Dissabte 8 d ' Agost de 2020
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
ESPAI D'INTERÈS NATURAL DE LA PUNTA DE LA MÓRA (TARRAGONA)
Xavier Sabaté - X3 Estudis Ambientals

Actualitzat a 31/12/2008

DEPANA inicia els tràmits per declarar l’Espai d’interès natural de Tamarit-punta de la Móra, a Tarragona, com a àrea marina protegida. La protecció d’aquest espai permetria fer front als creixents impactes de la pesca d’arrossegament i de les embarcacions recreatives, i garantiria la conservació d’aquest enclavament de la Costa Daurada. També s’impulsen activitats en la part terrestre de l’espai, dirigides a disminuir l’impacte de la freqüentació, especialment durant els mesos d’estiu.


L’Espai d’interès natural de Tamarit-Punta de la Móra, a llevant del terme municipal de Tarragona, constitueix un dels darrers enclavaments litorals ben conservats de la costa catalana. Forma un conjunt marítimo-terrestre que es troba entre la PLATJA LLARGA DE TARRAGONA i la platja de Tamarit, prop del límit municipal amb Altafulla, i al sud de la línia de ferrocarril entre Barcelona i Tarragona. Té una extensió de 400 ha, 300 de les quals són marines.

L’espai terrestre conserva una representació significativa de biòtops característics del litoral: penya-segats, dunes, boscos mediterranis, i conreus tradicionals d’olivera i garrofer. Els hàbitats de savinar litoral i les comunitats d’ensopegueres endèmiques són únics a Catalunya. A la zona marina destaquen les comunitats de Cymodocea nodosa, una fanerògama marina clau per a la biodiversitat de la zona, ja que crea un hàbitat favorable per a una gran diversitat d’espècies: les aigües de la punta de la Móra constitueixen l’hàbitat de més de cent espècies de mol•luscs i una trentena d’espècies d’algues.

La Lliga per a la defensa del patrimoni natural (DEPANA) va endegar, entre els anys 1998 i 2001, un projecte LIFE de gestió sostenible de l’espai, amb l’objectiu d’establir un marc de protecció per a la punta de la Móra. Un cop finalitzat el projecte europeu, l’entitat va seguir desenvolupant activitats d’estudi, conservació i divulgació d’aquest espai singular. Per exemple, durant els darrers anys grups de voluntaris han dut a terme tasques d’estudi, neteja i divulgació de l’espai, i actuacions de conservació, com l’eradicació d’espècies exòtiques o el tancament de camins secundaris.

L’espai de Tamarit-Punta de la Móra forma part del Pla d’espais d’interès natural (PEIN) des del 1992, i es troba dins la XARXA NATURA 2000 com a lloc d’interès comunitari.

La punta de la Móra, un espai amenaçat
Els ecosistemes terrestres i marins de l’espai estan sotmesos a nombroses pressions. Situat en plena Costa Daurada, l’espai és freqüentat per un gran nombre de persones, algunes de les quals en quad o moto, altres s’hi passegen amb els gossos deslligats o hi acampen durant la nit, la qual cosa implica un impacte per a la fauna i flora terrestre i també un elevat risc d’erosió i d’incendis forestals. Fins i tot, algunes vegades, l’espai ha estat escenari de festes il•legals. Aquests impactes, que s’agreugen durant els mesos d’estiu, van provocar que l’Ajuntament de Tarragona hi reforcés la vigilància durant l’agost, organitzant un operatiu entre diversos cossos policials i els agents rurals per evitar l’acampada, l’encesa de foc i l’accés motoritzat a l’espai.

A la part marina, la principal amenaça és la presència creixent d’embarcacions recreatives, especialment a l’estiu, que quan fondegen malmeten greument les comunitats de fanerògames. També és una amenaça greu l’activitat pesquera amb arrossegament, que tot i ser il•legal, s’ha comprovat que encara és freqüent en aquest espai. La contaminació de les aigües en aquest sector del litoral també perjudica els ecosistemes marins.

Candidatura per esdevenir àrea marina protegida
Davant l’evidència que les figures vigents de protecció de l’espai no aconseguien evitar els impactes que posaven en perill els ecosistemes litorals, DEPANA va endegar a mitjan 2008 els tràmits necessaris per declarar l’espai àrea marina protegida (AMP), d’acord amb la Llei estatal 42/2007, de patrimoni natural i biodiversitat. Aquesta seria la segona AMP de l’Estat espanyol, ja que la primera va ser l’AMP del Cachucho, al mar Cantàbric. A Catalunya ja hi havia altres reserves marines, com la de Ses Negres (Begur) o les Illes Medes (Torroella de Montgrí), declarades per la Generalitat de Catalunya, o la de Masia Blanca, al Vendrell, declarada per l’Estat a partir de la Llei de pesca.

La proposta de declaració de l’AMP de la punta de la Móra s’emmarcava en el Programa de conservació del medi litoral i marí de DEPANA. Altres iniciatives rellevants del programa eren una valoració dels béns i serveis proveïts per dotze espais del litoral català, la creació d’una aula aquàtica a la reserva marina de Masia Blanca, i l’estudi per a la creació d’un corredor d’àrees marines protegides al litoral de la província de Tarragona.

DEPANA va adreçar la sol•licitud de declaració d’AMP al Ministeri de Medi Ambient, Rural i Marí (MMARM) el 30 d’octubre de 2008. La sol•licitud va anar acompanyada d’una proposta d’ordenació de l’espai, un pla de gestió, diversos estudis sobre la biodiversitat i els ecosistemes, i dels resultats i conclusions d’un procés participatiu que va involucrar 61 entitats vinculades a la gestió de l’espai, des de l’Autoritat Portuària de Tarragona fins a les confraries de pescadors, empreses de turisme nàutic i les associacions de veïns de la zona. L’Ajuntament de Tarragona i el Departament de Medi Ambient i Habitatge (DMAH) eren uns dels principals aliats de DEPANA, i els treballs per a la declaració d’AMP també van tenir el suport de la Fundación Biodiversidad, depenent del MMARM.

Marta Grau, cap de programes i projectes de DEPANA i responsable de la iniciativa, va avançar que l’AMP implicaria la protecció efectiva de l’espai, una dotació pressupostària i la creació d’un òrgan gestor. Tot i que, segons Grau, la declaració de l’AMP estava plenament justificada, la decisió definitiva l’havia de prendre el govern de l’Estat després d’un prolongat procés administratiu, que no es preveia que finalitzés abans del 2010.

Més informació
www.depana.org/puntadelamora
DEPANA (2008). Punta de la Móra: un espai de gran valor al litoral mediterrani. Barcelona: DEPANA
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Tarragonès
Fotogaleria relacionada