Dimecres 30 de Novembre de 2022
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
Portada > Legislació, plans i documents >

Documents, estudis, manifestos i trobades

Documents, estudis, manifestos i trobades
Pol Huguet - X3 Estudis Ambientals

Actualització a 31/12/2010


Entre el juny de 2009 i el juny de 2010 se celebra l’Any Cerdà, amb una llarga llista d’actes, debats, publicacions i exposicions sobre Ildefons Cerdà i l’Eixample de Barcelona. Totes aquestes activitats contribueixen a revalorar la figura d’aquest enginyer de camins i la importància que el seu projecte ha tingut per a Barcelona i l’urbanisme, alhora que ofereixen l’oportunitat de repensar com hauria de ser la Barcelona del futur. Cent cinquanta anys després, les idees de Cerdà continuen vigents i marcant l’agenda urbanística de la ciutat, amb la recuperació dels interiors d’illes i altres mesures per tornar als vianants el protagonisme en el carrer.
[Continuar]
Xavier Basora - X3 Estudis Ambientals

Actualitzat a 31/12/2010


El 13 d’octubre de 2010 té lloc a Barcelona una taula rodona sobre el futur de les polítiques territorials a Catalunya amb els representants dels sis partits polítics amb presència al Parlament de Catalunya durant la VIII legislatura. La necessitat o no de revisar els plans territorials parcials i les àrees residencials estratègiques –per la manca de consens social i per la falta d’adequació a la situació de crisi econòmica– genera discrepàncies entre els partits. En el cas dels espais naturals i agraris, tots els partits reclamen destinar més recursos econòmics a buscar fórmules que facin compatible la protecció amb les activitats agràries.
[Continuar]
Arnau Urgell

Actualitzat a 31/12/2009

La Federació Ecologistes de Catalunya (EdC), que coordina les principals entitats ambientalistes del Principat, convoca el 22 de març de 2009 una gran manifestació “contra la política ambiental de la Generalitat”. Secunden la marxa 5.000 persones i més de 160 col•lectius ciutadans. Els ecologistes denuncien que cinc anys després del canvi de color polític al Govern català els conflictes territorials s'han “multiplicat” i ho plasmen en un mapa que en recull 440. En el manifest demanen un “canvi de model econòmic i polític” i la dimissió dels consellers de Medi Ambient, Política Territorial i Agricultura per la “gestió i desatenció del territori”.
[Continuar]
Arnau Urgell

Actualitzat a 31/12/2008

El gener del 2008 es presenta l’Institut del Territori, una iniciativa nascuda a València per aportar reflexió, diàleg, investigació i informació entorn del territori. El seu naixement pretén cobrir el buit d’una sensibilització creixent de la qüestió al País Valencià que fins ara s’havia expressat de manera atomitzada i reactiva. Malgrat que té el seu focus d’acció a les comarques valencianes, la nova entitat pretén abraçar el conjunt dels Països Catalans. Al llarg del seu primer any de vida s’han celebrat jornades temàtiques, un cicle de pensadors ambientals, debats públics, una línia de publicacions i un observatori estadístic sobre vectors amb incidència territorial.
[Continuar]
Arnau Urgell

Actualitzat a 31/12/2008

La Unió de Plataformes es constitueix formalment a Martorell el 15 de febrer de 2008. Quatre mesos més tard fa la seva presentació en societat a la muntanya de Montserrat, amb una trobada que aplega 200 persones representants d’una quarantena d'entitats en defensa del patrimoni natural i cultural d'arreu del Principat. El manifest de constitució critica les polítiques basades en el creixement i els seus efectes negatius sobre el medi ambient i el paisatge i proposa una sèrie de polítiques alternatives en els àmbits hídric, urbanístic, energètic, de transport i de gestió dels espais naturals. La coordinació entre entitats es fa mitjançant un portal d'Internet.


[Continuar]
Helena Cruz

Actualitzat a 31/12/2007

El mes d’abril es publica el llibre Per una nova cultura del territori? Mobilitzacions i conflictes territorials, elaborat per membres de l’equip de moviments socials de l’Institut de Govern i Polítiques Públiques de la Universitat Autònoma de Barcelona. El volum aprofundeix en l’anàlisi de les quatre mobilitzacions que han sorgit al voltant del Pla hidrològic nacional, el Pla 22@bcn, la planificació territorial i urbanística a l’Empordà i l’eix viari Vic-Olot pel túnel de Bracons. Els autors fan una contribució en la conceptualització de les noves mobilitzacions en defensa del territori i plantegen debats i preguntes al voltant de la “nova cultura del territori”.
[Continuar]
Josep Ramon Mòdol

Actualitzat a 31/12/2007

Els principals agents del món empresarial, sindical, universitari i polític de les Terres de Lleida es reuneixen el 15 de desembre a Tàrrega per signar el manifest Compromís per Lleida, escenificant la unitat d’acció de la societat lleidatana en l’assoliment de més capacitat de decisió davant les administracions autonòmica, estatal i comunitària pel que fa als principals reptes de futur. 
[Continuar]
Arnau Urgell-Mercè Mauri

Actualitzat a 31/12/2007

L'economista Ramon Tremosa presenta el novembre de 2007 el llibre Catalunya serà logística o no serà que analitza la importància d'aquest sector en l'economia catalana per tal d'abordar un cicle dominat per la deslocalització de la indústria. Tremosa pren com a exemple el model de desenvolupament de Flandes que amb 8.800 ha dedicades a la logística aporta un 14% al seu PIB. El Principat l'any 2005 té unes 800 ha de plataformes logístiques, tot i que amb un fort increment lligat a la iniciativa pública de l'empresa CIMALSA que promou una xarxa de centres arreu del país.
[Continuar]
Jordi Romero-Lengua - X3 Estudis Ambientals

Actualitzat a 31/12/2007

Entre els dies 24 i 28 d’octubre se celebra a es Mercadal (Menorca) la V Reunió de la Xarxa de Custòdia del Territori, sota el lema “Un acord d’avui per a demà, consolidem la custòdia del territori”. La reunió serveix per a constatar el bon estat de salut de la custòdia del territori, i la seva creixent consolidació a Catalunya, tot i que també s’evidencien algunes necessitats de les entitats de custòdia i la importància de la implicació de l’Administració pública. A la reunió es presenta el Grup de treball de custòdia marina, pioner a l’Estat espanyol, així com les oportunitats que ofereix la Xarxa Natura 2000 per a les entitats de custòdia.

[Continuar]
Jordi Romero-Lengua - X3 Estudis Ambientals

Actualitzat a 31/12/2007

El sindicat agrari Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) denuncia al maig l’existència de mobbing rural als pagesos de les comarques gironines. El concepte de mobbing s’utilitza per a descriure una conducta hostil on la figura que l’exerceix sotmet la víctima als seus interessos. Per a protestar per aquesta situació, la JARC organitza el 14 de setembre una diada contra el mobbing rural on presenta una trentena de casos de pagesos afectats de les Comarques Gironines.
[Continuar]
 
Pàgina 1 de 3 (10 de 27 Resultats)
 
 
Actualitat territorial

Cerca per comarques

Documentació territorial
Destaquem