Dimecres 8 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes prōpies i de tercers per recopilar informaciķ estadística sobre els hābits de navegaciķ. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instalˇlaciķ i ús. Llegeix més Accepto
Portada >

Organitzaciķ territorial

Organitzaciķ territorial
Montserrat Mercadé

Actualitzat a 31/12/2011

Al juny el ple del Parlament suspèn la Llei de vegueries, després que el Secretari General de Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, n’hagués anunciat la modificació a fi que no comencés a aplicar-se després de les eleccions municipals. A final d’any el Departament de Territori i Sostenibilitat publica al DOGC l’edicte del projecte de Decret que hauria de permetre la delimitació de l’àmbit de planificació territorial del Penedès.
[Continuar]
Marta Pallarès

Actualitzat a 31/12/2010


El mes de juliol el Parlament aprova la Llei de vegueries, amb la inclusió de la vegueria de l’Alt Pirineu i Aran, si bé la seva constitució requereix la modificació dels límits provincials per part del Congrés dels Diputats. Aspectes com la seu de la capitalitat, l’encaix del territori aranès i el manifest desacord de l’alcalde de Lleida són els elements principals de disconformitat en relació amb aquesta vegueria.

[Continuar]
Victòria Carbonell

Actualitzat a 31/12/2010


La Canonja es converteix a final d’octubre en el municipi 947 de Catalunya, després que el Parlament de Catalunya li permetés la segregació de Tarragona. El 15 d’abril de 2010, el Parlament de Catalunya aprova, per unanimitat, la Llei 8/2010, que li permet la segregació de Tarragona, terme al qual l’havia annexionat un decret franquista, el 1964. La Canonja recupera el seu estatus històric municipal, després de 45 anys, gràcies a la lluita i la reivindicació de moltes persones, entitats i institucions i després d’un procés presidit pel consens entre tots els actors implicats.
[Continuar]
Josep Ramon Mòdol

Actualitzat a 31/12/2010


Els municipis de Biosca i Torà (Segarra), després de mantenir la integritat dels seus termes municipals davant una proposta de segregació de 25 km2 dels seus termes cap al municipi veí de Llobera (Solsonès), acorden seguidament demanar un canvi d’adscripció comarcal de tots dos municipis passant de la Segarra al Solsonès, mesura que rep el suport del Consell Comarcal d’aquesta darrera comarca.
[Continuar]
Arnau Urgell

Actualitzat a 31/12/2010

El mes de juliol s'aprova la Llei de vegueries que no inclou la regió del Penedès tot i que unes setmanes abans s’havia reconegut l’àmbit funcional de planificació d’aquest territori. La Plataforma per una Vegueria Pròpia es mostra trista i indignada per aquesta decisió mentre algunes fonts no descarten que en un futur el Penedès pugui esdevenir la vuitena vegueria.
[Continuar]
Maria Xalabarder

Actualitzat a 31/12/2010

El mes de febrer del 2010, el Govern de la Generalitat presenta a tràmit parlamentari el projecte de llei de l’àrea metropolitana de Barcelona, amb la finalitat de crear un nou ens de govern i gestió metropolitana que assumeixi les funcions de les entitats creades arran de la dissolució de la Corporació Metropolitana de Barcelona l’any 1987 i que n’incorpori altres com les d’urbanisme. L’abast territorial, les competències i la representativitat política del nou organisme són debatuts en comissió parlamentària. Es preveu l’aprovació de la llei per al 2011.
[Continuar]
Arnau Urgell

Actualitzat a 31/12/2009

El desembre de 2009 el Govern posa a informació pública l’esborrany de la Llei d’organització de vegueries que manté set vegueries. A banda de la reclamació per crear una vuitena vegueria al Penedès –que la llei no considera– els conflictes se centren a determinar la capitalitat del Camp de Tarragona i la Catalunya Central, així com l’encaix a la nova organització territorial de comarques com l’Anoia, la Cerdanya i la Val d’Aran. El debat també esperona les reclamacions de diversos territoris per esdevenir comarca.
[Continuar]
Arnau Urgell

Actualitzat a 31/12/ 2010


El mes de juliol s'aprova la Llei de vegueries, amb la inclusió de la vegueria de la Catalunya Central, si bé la seva constitució requerirà la modificació dels límits provincials per part del Congrés dels Diputats. El text no defineix la capital tot i que fonts de Governació admeten que la seva aposta és Manresa. De fet, aquesta qüestió és font de conflicte entre la capital del Bages i Vic des de bon començament del procés, l’any 2003. Per altra banda, l’Anoia es manté dividida pel que fa a la seva adscripció a la Catalunya Central, i el Berguedà i Solsona demanen acollir algunes de les seus territorials dels departaments que fins al moment es reparteixen Vic i Manresa.
[Continuar]
Arnau Urgell

Actualitzat a 31/12/2010


El 27 de juliol de 2010 el Parlament aprova, amb els vots del tripartit, la Llei d’organització de vegueries. El tràmit està marcat per la recent sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut, en la qual es recorda que la Generalitat només pot optar a convertir les diputacions en consells de vegueria si no modifica els límits territorials. Tot i que el conseller de Governació Jordi Ausàs anuncia per a l’endemà de les municipals, previstes per al maig de 2011, la conversió de les quatre diputacions en consells de vegueria, el candidat de CiU (i posteriorment president) Artur Mas deixa clar que no serà una prioritat si governa.
[Continuar]
Arnau Urgell

Actualitzat a 31/12/2008

Al llarg del 2008 continua el debat sobre l’organització del territori en vegueries, unes institucions que el Govern manté que es crearan l’any 2011 després de les eleccions municipals. Tanmateix no es fa cap avanç substancial en l’ordenament jurídic que ha de permetre la transició cap al nou model d’organització territorial. A banda de la possibilitat de canviar el mapa –de set a vuit o nou vegueries– esclata amb certa força la polèmica sobre la denominació de la regió de Ponent, sobre “l’encaix” de la Val d’Aran i fins i tot sobre la conveniència de crear o no la de l’Alt Pirineu. Mentrestant Vic manté l’aposta per la Catalunya interior, una vegueria que agruparia des de l’Alta Anoia fins a la Garrotxa.
[Continuar]
 
Pāgina 1 de 3 (10 de 28 Resultats)
 
 
Actualitat territorial

Cerca per comarques

Documentaciķ territorial
Destaquem