Dimecres 30 de Novembre de 2022
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
Portada > Gestió ambiental >

Riscos naturals

Riscos naturals
Xavier Crehuet

Actualitzat a 31/12/2010

La nevada del 8 de març a les comarques gironines deixa més de 450.000 gironins sense llum, provoca un col.lapse viari, destrossa els boscos i genera multitud de problemàtiques més. El debat sobre la nevada inclou un manifest crític dels alcades, les valoracions de multitud d’actors, i també les opinions sobre la necessitat de la línia de molt alta tensió (MAT) i el manteniemnt de la xarxa de baixa i mitjana tensió.
[Continuar]
Xavier Sabaté - X3 Estudis Ambientals

Actualitzat a 31/12/2009

Els ambients de secà de les terres de ponent pateixen molt el foc de la temporada d’incendis de 2009, ja que es cremen més de 7.200 ha, 5.700 de les quals en un sol incendi declarat a Agramunt que va afectar tres comarques. La major part dels incendis a les terres de Lleida tenen lloc en els camps de conreu de secà, durant els treballs de la sega, la qual cosa provoca pèrdues de collites, així com un considerable malestar en el sector agrari. El març de 2010 el Departament d’Agricultura aprova els ajuts als damnificats, amb un mínim de 4.000 €, i es planifiquen noves mesures per evitar els incendis en els secans.
[Continuar]
Pol Huguet - X3 Estudis Ambientals

Actualitzat a 31/12/2009

L’estiu de 2009 el risc d’incendis a bona part de Catalunya és molt elevat. El dia 20 de juliol es declara un incendi al nord del massís dels Ports, vora Horta de Sant Joan, a la Terra Alta. L’endemà, un reforçament del vent revifa el foc, que crema descontrolat durant quatre dies, mata cinc bombers i s’acosta perillosament a Horta de Sant Joan, primer, i a Prat del Comte, més tard. Dues setmanes després de l’inici de l’incendi, els bombers el poden extingir. S’han cremat més de mil hectàrees, la meitat de les quals dins el Parc Natural dels Ports, i diversos pagesos i empresaris turístics de la zona veuen perjudicada la seva activitat. 
[Continuar]
Núria Terradas

Actualitzat a 31/12/2009

Els dies 24 i 25 de gener un temporal de vent, amb ratxes superiors al 100 km/h, afecta bona part del Principat i causa estralls tant al medi natural com en el medi urbà. Les comarques del Baix Llobregat, l’Anoia, el Baix Penedès i el Bages són les més afectades, especialment les urbanitzacions, els veïns de les quals queden aïllats durant hores o dies. El govern de la Generalitat i les diputacions obren línies d’ajuts per pal•liar els efectes. Dies després s’entra en una batalla dialèctica per aclarir les responsabilitats.
[Continuar]
Anna Torres

Actualitzat a 31/12/2009

El dia 26 i la matinada del 27 de desembre va tenir lloc un temporal de mar i vent que devasta la Costa Brava i castiga de manera generalitzada platges, ports, passeigs, embarcacions, etc. Les primeres estimacions econòmiques dels danys al gener del 2009 estan per sobre els 16 MEUR. La Diputació de Girona es compromet a invertir 450.000 € per ajudar en les feines de neteja de carrers i el restabliment de la circulació, i el MAMR promet més de 6 MEUR per reparar les infraestructures que són competència de l’Estat. Dos mesos després del temporal els ajuntaments afectats han cobert el cost de les reparacions i neteges més immediates, però resten a l'espera de les corresponents subvencions.
[Continuar]
Arnau Urgell - Mercè Mauri

Actualitzat a 31/12/2007

L'incendi forestal que afecta a començament de setembre de 2007 als termes de Pradell de la Teixeta i la Torre de Fontaubella (el Priorat) i l'Argentera (el Baix Camp) suposa, amb 443 ha cremades, el pitjor foc de la temporada. Les falmes s'allarguen durant quatre dies i afecten bàsicament matolls, pi blanc i conreu. En les tasques d'extinció hi treballen un centenar de dotacions terrestres i una vintena d'aèries. A banda de confinar els veïns de la Torre i de realitzar el desallotjament preventiu de masies aïllades, no s'han de lamentar danys personals. Per altra banda, encara se’n desconeix la causa, element que s'investiga des del jutjat de Falset.
[Continuar]
Xavier Crehuet

Actualitzat a 31/12/2006

Una cadena d’incendis afecta l’Empordà al començament de l’agost de 2006. S’originen focs a Sant Climent Sescebes, Cistella, Viladamat, Cadaqués, Capmany, Siurana, Navata, Llers i Palau de Santa Eulàlia. Les flames cremen unes dues mil hectàrees, de les quals 1.010 ha al voltant de Viladamat, en l’incendi més gran de l’estiu a Catalunya. Es desconeix l’origen de la majoria dels focs i es discuteix sobre la possible actuació de piròmans. Les reaccions de les administracions es concreten en ajudes per a les explotacions agràries afectades i facilitats per la neteja de les zones cremades.
[Continuar]
Arnau Urgell

Actualitzat a 31/12/2006

El mes d'abril de 2006 un incendi forestal afecta més de 1.300 ha dels municipis de Vandellòs i l’Ametlla de Mar. El Departament d'Interior considera que el foc el van causar uns excursionistes o un ramader; en canvi els Agents Rurals i el Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes del Camp (GEPEC) afirmen que l'origen és la revifada d'una crema controlada feta pels bombers. Malgrat que s'obren diligències judicial, el mes de novembre la fiscal arxiva el cas.
[Continuar]
Ramon Boter

Actualitzat a 31/12/2005

El mes d'agost es produeixen dos incendis forestals que afecten els municipis de Riba-roja d'Ebre, la Fatarella i a la Pobla de Massaluca. Els dos focs sumen una superfície calcinada de 693,12 ha. L'origen dels dos focus se situen sota una línia elèctrica de mitja tensió. S'investiga la companyia elèctrica FECSA-ENDESA per aclarir-ne les possibles responsabilitats.
[Continuar]
Ramon Boter

Actualitzat a 31/12/2005

El Bages és la comarca més castigada pels incendis durant el 2005. Els mesos de juny i juliol es produeixen diversos incendis forestals, dels quals tres són importants per la superfície devastada per les flames. El primer foc destacat, declarat el 19 de juny, afecta, sobretot, Talamanca i crema 839 ha. El segon, a Cardona el 8 de juliol arrasa gairebé 1.500 ha. I el tercer, el 18 de juliol, afecta especialment el municipi de Balsareny amb 868 ha cremades. Les causes d'aquests tres incendis són negligències i errades humanes.
[Continuar]
 
Pàgina 1 de 2 (10 de 13 Resultats)
 
 
Actualitat territorial

Cerca per comarques

Documentació territorial
Destaquem